1 Decembrie - Ziua Națională a României

Prezentare, Întâlnire

Data și ora:
Gazdă:

Mihai Eminescu, 10, Piatra Neamt, Romania

Despre

1 Decembrie - Ziua Națională a României - EVENIMENT ON-LINE 

1 Decembrie – Ziua Națională a României
simpozion online organizat de Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț
Celebrată anual ca zi națională (începând din 1990), 1 decembrie are valoare de simbol și subliniază importanța istorică a procesului de unire a provinciilor românești cu Țara Mamă. Complexitatea și durata acestui proces sunt prezentate de istorici de atunci încoace și susținute prin argumentele concrete, date de documentele vremii, fotografii și obiecte ce se regăsesc în muzeele noastre și arhive. 
În patrimoniul Muzeului de Istorie din Roman - Complexul Muzeal Național Neamț  se află astfel de mărturii, în special asupra contribuției locale combatante la primul război mondial (în expoziția de bază din Casa Nevruzzi).
Un alt aspect important al contribuției la efortul de război îl constituie asistența sanitară acordată în spatele frontului, în spitale, de către personal specializat, care a activat neobosit, cu deosebită pricepere și eforturi extraordinare pentru a îngriji răniții sosiți de pe front. 
În muzeul nostru, colecția de iatroistorie conține o sumă de acte cu specific medical, fotografii, cărți, obiecte de uz medico – chirurgical, rețete, etc, ce dezvăluie aspecte semnificative din activitatea de profil desfășurată în orașul Roman și în județ în anii de război. O parte dintre acestea sunt etalate în expoziția permanentă "In memoriam dr. Epifanie Cozarescu“ din corpul B (Casa Fălcoianu) al muzeului nostru, în timp de altele au fost prezentate în cadrul unor expoziții temporare organizate în decursul ultimilor 10 ani.
​În acest an, activitatea dedicată zilei naționale se va desfășura sub forma unui simpozion online marți, 1 decembrie 2020, de la ora 12 pe platforma Google Meet. 
Având drept organizatori și parteneri Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Istorie Roman, Asociația Cultural - Științifică Urbana, Colegiul Național "Roman – Vodă", Colegiul Tehnic "Petru Poni" și Liceul Teologic Ortodox "Episcop Melchisedec" din Roman, activitatea se adresează publicului de vărstă școlară, din ciclul liceal și profesorilor de specialitate. 
Simpozionul conține conferința istoricului militar Sorin Grumuș cu tema "Contribuția structurilor militare din Garnizoana Roman la înfăptuirea Marii Uniri din 1918" (înregistrare video), prezentarea "Epoca Marii Uniri  reflectată în patrimoniul Muzeului de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț" realizată de muzeograf Iulia Butnariu, urmate de referate și materiale (power point) ale elevilor: Ana Maria Bostan (CNRV) -"Bucovina în Primul Război Mondial", Claudiu Teodor Petrea (CNRV) - "Legiunea Voluntarilor Români din Italia", Ștefan George Cramer (CNRV) - "Campania din Ungaria (1919)", Ramona Pascariu (CTPP) - "Contribuția Reginei Maria la recunoașterea internațională a Marii Uniri". În partea finală a întrunirii va fi susținut un program artistic susținut de Corul Laudamus al Liceului Teologic Ortodox "Episcop Melchisedec" din Roman.
Profesorii coordonatori ai elevilor sunt: Mihaela Grapă – Colegiul Național "Roman Vodă", Monica Pescaru – Colegiul Tehnic "Petru Poni" Pr. Alexandru Tecuceanu și Pr. Dr. Ionuț Alexandru Amărinii, director al Liceului Teologic Ortodox "Episcop Melchisedec".
Coordonator - muzeograf Iulia Butnariu