Centenarul Marii Uniri


Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Mihai Eminescu 10, Piatra Neamț, Romania

Despre

Complexul Muzeal Județean Neamț organizează joi, 29 noiembrie 2018, cu începere de la ora 16:00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, un eveniment consacrat celebrării Centenarului Marii Uniri, în colaborare cu Fundația Academia Civică, Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Cercul Militar Piatra-Neamț.

În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției „Generaţia Unirii, victimă a represiunii comuniste”, o expoziție organizată de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cu participarea istoricului Ioana Boca, director executiv al Fundației Academia Civică.

În anul Centenarului 2018, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei aduce un omagiu marilor personalități care au contribuit la Marea Unire din 1918 prin expoziţia „Generaţia Unirii, victimă a represiunii comuniste”. Pe cele 14 panouri ale expoziţiei sunt prezentate 45 de personalităţi marcante pentru procesul de unificare a Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat, personalități care apoi au fost victime ale regimului comunist.

Expoziția este o continuare a proiectului „Generaţia Unirii exterminată în Gulagul românesc”, iniţiat în anul 2005 de către Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunsimului din cadrul Memorialului Sighet. Cele 22 de studii de caz ale „Generaţiei Unirii exterminată în Gulag” au fost prezentate mai întâi sub forma unei expoziţii itinerante, deschisă la Paris (2006) şi Bucureşti (2007), transformată apoi în 2007 în expoziţie permanentă în cadrul Muzeului Memorial Sighet. În decembrie 2011, o copie a expoziției a fost donată Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Tot în anul 2007, prezentările din „Generaţia Unirii exterminată în Gulag” au fost publicate în „Cronologia şi geografia represiunii comuniste din România. Recensământul populaţiei concentraţionare (1945-1989)” (Fundaţia Academia Civică, 2007), apoi în „Raportul final” al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.