Cinemateca Filmul de Piatra -Ukrainian Sheriffs


Data și ora:
Gazdă:

Piața Ștefan cel Mare 1, Piatra Neamț, Romania
Organizator:

Despre

Festivalul Filmul de Piatra și Teatrul Tineretului Piatra Neamț vă invită la proiecția specială a unui film documentar ucrainean, Ukrainian Sheriffs, urmată de o discuție cu autorii filmului, Roman Bondarchuk și Daria Averchenko.

Câștigător al Premiului Special al Juriului la IDFA Amsterdam, filmul documentar Ukrainian Sheriffs urmărește două personaje - Viktor și Volodya în încercările lor de a menține legea și ordinea în localitatea Stara Zburyevka, în apropiere de Peninsula Crimeea, din Ucraina. Filmul surprinde felul în care războiul recent din estul Ucrainei afectează viața cotidiană dintr-o mică localitate, oferindu-ne o perspectivă unică asupra agresiunii rusești începută în 2014 și devenită războiul pe care-l știm cu toții, din 24 februarie 2022.

Astăzi, localitatea în care a fost filmat acest documentar este sub ocupație rusă și este foarte aproape de linia frontului dintre Kherson și Mykolaiv, astfel încât discuția cu autorii filmului va avea și rolul de a pune în context evenimentele din prezent, pe lângă cele din filmul documentar.

Intrarea la eveniment se face pe bază de donație. Suma strânsă va fi folosită pentru sprijinirea comunității de cineaști ucraineni care documentează evenimentele din Ucraina, riscându-și viața pentru a arăta lumii agresiunile la care e supusă țara lor.
Cetățenii ucraineni beneficiază de intrare gratuită.

Evenimentul are loc duminică, 10 aprilie, ora 19:00, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.