Drama generalilor armatei regale


Data și ora:
Gazdă:

Mihai Eminescu, 10, Piatra Neamt, Romania

Despre

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale și Muzeul Național de Istorie a României dedică, în acest an în care s-au comemorat 80 de ani de la intrarea României în războiul de reîntregire, o expoziție #generalului Nicolae Dăscălescu. 
    Amplasată în proximitatea Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, în Piața Curtea Domnească, expoziția outdoor, intitulată
„Drama generalilor armatei regale. Generalul Nicolae Dăscălescu. Memoria arhivelor”, redă #biografia unei „figuri de legendă a armatei române, simbol al comandantului competent, energic, autoritar și înțelegător în același timp, distins, cu un simț ireproșabil al onoarei și al dreptății”.
    Prezent în colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț și ale Serviciului Județean Neamț al Arhivelor Naționale, generalul Nicolae Dăscălescu a fost zugrăvit prin intermediul fotografiilor, manuscriselor și corespondenței primite de la distinșii săi camarazi. De asemenea, în completarea materialului iconografic, Muzeul Național de Istorie a României a pus la dispoziția instituției organizatoare fotografii și documente ilustrative pentru realizarea unei cronologii sumare a implicării României în cel de-Al Doilea Război Mondial.
    Întreg materialul documentar, edit și inedit, construiește imaginea generalului Nicolae Dăscălescu un „falnic fiu al acestui neam și un mândru ostaș al iubitei noastre patrii” supus, după actul de la 23 august 1944, ca mulți alți comandanți ai armatei române, abuzurilor judiciare menite a decima elita militară.
Expoziția va putea fi vizionată în perioada 11 noiembrie 2021-1 martie 2022.
Echipa de organizare: dr. Mihaela-Cristina Verzea, drd. Mihai Tudosă, Maria Mihăilă, Manuel-Ionuț Dan, Florin Ghimiș.
    Vă invităm să aflați mai multe detalii despre expoziție accesând linkul: 

Fotografii