Expoziție Mihai Jitaru-Povara vieții II


Data și ora:
Gazdă:
Mihai Eminescu 3, Roman 611028, Romania

Despre

Începând cu 25 iulie la Muzeul de Artă din Roman se deschide expoziția personală de sculptură, grafică și pictură – ”Povara vieții II”- semnată Mihai Jitaru.
       
Mihai Jitaru, născut la Poiana, Brusturi, județul Neamț, deschide cea de-a șasea  expoziție personală, ”Povara vieții II”. Un autodidact pasionat, a învățat de la tatăl său, tâmplar, să  simtă ”parfumul lemnului” și să aprecieze calitățile acestuia. A început să dea formă ramurilor de copaci creeând mici opere. Abia din 2006 a început să sculpteze cu adevărat în lemn. Iar pasiunea sa a prins contur în proiectul de suflet 101 Frânturi de inimă, prima  sa expoziție de sculptură în lemn, având ca teme: geneza și credința, familia, femeia ca o enigmă, bârfa, naivitatea și minciuna, ignoranța, cinismul și duplicitatea clasei politice, foametea – ca fenomen mondial, poluarea și efectele ei negative, durerea umană și dorința de însingurare, dreptatea și libertatea, frumosul și creația, valorile moralei și speranța de mai bine. Teme complexe și actuale, permanente și de impact care reprezintă gîndurile, ideile și sentimentele artistului despre oameni, viață, credință, adevăr, moralitate și bunătate.
 
Expoziția prezentă, ”Povara vieții II”, se dorește a fi, prin cele 227 de lucrări:141- sculptură,76 – grafică și 10 – pictură, o continuare și în același timp, o completare a primei expoziții deschisă la Muzeul de Artă Roman în 2017. O expoziție completă și complexă prin care Mihai Jitaru ne surprinde cu abordări picturale și grafice echilibrate care intregesc opera sculpturală, formând un tot artistic vizual, tematic și de o sensibilitate creatoare aparte. 
 
Fiecare lucrare, atent gândită și cu răbdare construită, este o filosofie, o idee de trăire personală a artistului, provocînd privitorul la o analiză profundă a vieții, a efemerului, a umanului și cotidianului. 

Curator,
Mihaela Ciobanu