Identități redobândite în laboratorul de restaurare


Data și ora:
Gazdă:

Mihai Eminescu, 10, Piatra Neamt, Romania

Despre

La începutul anului 2022, Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului, a specialiștilor în #restaurare și #conservare și a partenerilor din cadrul proiectelor educaționale, 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝒕𝒆𝒎𝒑𝒐𝒓𝒂𝒓𝒂̆ 𝑰𝑫𝑬𝑵𝑻𝑰𝑻𝑨̆𝑻̦𝑰 𝑹𝑬𝑫𝑶𝑩𝑨̂𝑵𝑫𝑰𝑻𝑬 𝑰̂𝑵 𝑳𝑨𝑩𝑶𝑹𝑨𝑻𝑶𝑹𝑼𝑳 𝑫𝑬 𝑹𝑬𝑺𝑻𝑨𝑼𝑹𝑨𝑹𝑬, prin intermediul căreia este prezentată activitatea personalului din laboratorul instituției.
  Expoziția a fost concepută de 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲-𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝗿𝗲 astfel încât bunurile culturale să fie evidențiate atât în context arheologic, istoric sau cultural, cât și prin modul în care sunt cercetate și recuperate în laboratorul muzeal, prin restaurare și conservare.
  În expoziție sunt expuse 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗶 𝗱𝗶𝗳𝗲𝗿𝗶𝘁𝗲, cum ar fi vase cu sau fără decor, de mici dimensiuni sau de provizii, cești, castroane, amfore, fructiere, cățui, urne și căni.
Din cercetările preventive efectuate în anul 2020 în județul Neamț sunt expuse 𝗮𝗿𝘁𝗲𝗳𝗮𝗰𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹, din care amintim monede, un inel sigilar, un cercel, o verighetă și o cruce, descoperite la
Biserica Sf. Gheorghe din Roman, și un inel descoperit la
Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Turturești, comuna Girov. De asemenea, sunt expuse și piese din metal provenite din donații (obiecte de podoabă).
Un punct de atracție al expoziției îl constituie și #fotografiile cu aspecte din timpul restaurării artefactelor.
  Expoziția temporară a fost realizată în memoria doamnei Marița Spătariu, restaurator ceramică, și va fi deschisă la 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝟭𝟱 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮.

Fotografii