Kali Traš/ Frica neagră | Teatrul Tineretului Piatra Neamț


Data și ora:
Gazdă:

Piața Ștefan cel Mare 1, Piatra Neamț, Romania
Organizator:

Despre

Kali Traš/ Frica neagră | Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Kali Traš/Frica neagră”

Co-producție Teatrul Evreiesc de Stat din București și Giuvlipen, compania de teatru rom.
Gen: Dramă
Limba: Română și romani (cu traducere în limba română)
Durata: 100 minute (fără pauză)

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

Scenografia: Iulia Toma
Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Dramaturgie: Mihaela Drăgan
Text și regie: Mihai Lukács

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢

„Kali Traš” nu este doar o altă poveste. „Kali Traš” este, poate, cea mai importantă și dureroasă poveste a romilor. Kali Traš (romani, Frica Neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment din Holocaustul romilor.

Pornim de la cartea supraviețuitorului Valerică Stănescu, „Cu moartea-n ochi”, și aflăm cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț – actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni – când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de la Bug. Supuși unor condiții de viață inumane, în care se vor lupta cu frigul, foametea și holera, ei visează să vină înapoi acasă. Vor reuși să se întoarcă împreună în România? Dacă nu, cine le va păstra memoria suferințelor trăite, în speranța că istoria nu se va mai repeta? Cum se vor întoarce la teatrul lor vesel, de bâlci, din spectacolul lugubru al genocidului romilor?

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢

Compania de teatru Giuvlipen, denumită de Agenția Reuters „avangarda revoluției rome”, dezbate teme sociale contemporane, controversate și provocatoare. În ultimii ani, Giuvlipen a inițiat în România, o mișcare culturală romă inovatoare, reprezentând teatrul rom ca fiind contemporan, experimental și progresiv. Spectacolele Giuvlipen vorbesc, prin mecanisme comice, despre subiecte serioase ca rasismul structural sau inegalitatea de gen.

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢

Mulțumiri speciale: Centrul de Cercetări Culturale și Sociale “Romane Rodimata”, Roma Education Fund, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢

Sala Mare TT
Preț bilet: 20lei

Program Agenție Teatrală
Marți-Vineri: 11-12 și 16-19
Sâmbătă- Duminică: 16-19
Luni – închis
Telefon: 0233 211.036, 0752149735
E-mail: rezervarebiletett@gmail.com
Pentru rezervări, scrieţi la adresa de e-mail (de luni până vineri) sau telefonaţi la numerele mai sus menționate. Pentru a fi valabile, biletele aferente rezervărilor trebuie achitate cu 24h înaintea spectacolului.