Simpozion "Independența de Stat a României"


Data și ora:
Gazdă:

Mihai Eminescu, 10, Piatra Neamt, Romania

Despre

Simpozion "Independența de Stat a României"
Afirmată prin vocea ministrului de Externe, Mihail Kogălniceanu, la 9/21 mai 1877 ("Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare"), bazată pe participarea ostașilor români pe frontul războiului din 1877 – 1878 și recunoscută internațional prin Tratatul de Pace de la Berlin (1878) obținerea independenței a reprezentat un eveniment crucial în istoria românilor, a cărui importanță este marcată an de an, prin contribuția instituțiilor de cultură. 
Muzeul de Istorie Roman propune publicului romașcan o nouă reuniune culturală cu tema "INDEPENDENȚA DE STAT A ROMÂNIEI", la sediul instituției (corp A) din str. Cuza Vodă, nr. 36 (Casa Nevruzzi), duminică, 9 mai 2021, de la orele 11,30. 
Evenimentul cultural este organizat de Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Istorie Roman și Asociația Cultural - Științifică URBANA. 
În debutul manifestării este inclusă alocuțiunea dl. Adrian Ciobanu, șef secție muzeală IV-Roman a Complexului Muzeal Național Neamț. 
Programul simpozionului cuprinde trei teme:
Ilustrații și ilustratori ai războiului din 1877 – 1878 (susținută de muzeograf Iulia Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț);
Personalități militare în războiul pentru Independența României  (autor: istoric militar Sorin Grumuș din partea Asociației Cultural - Științifice URBANA); 
Războiul de Independență reflectat în folclorul muzical ostășesc (autor: prof. dr. Ovidiu Trifan, președinte al Asociației Cultural - Științifice URBANA). 
Responsabil de activitate: muzeograf Iulia Butnariu.

Fotografii