Tezaure monetare romane


Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Mihai Eminescu 10, Piatra Neamț, Romania

Despre

În anul Centenarului, Complexul Muzeal Județean Neamț celebrează 40 de ani de la înființarea sa (Decizia nr. 100/1978 a Consiliului Popular al Judeţului Neamţ) și 140 de ani de la nașterea preotului Constantin Matasă, fondatorul Muzeului Arheologic Regional din Piatra Neamț, (actualmente Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, unitatea de bază a acestei organizații culturale).

Cu această ocazie, vineri, 26 octombrie 2018, ora 11:00, sunteți invitați la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, la un eveniment aparte, marcat prin lansarea volumului intitulat „Studia Numismatica et Archaeologica. In honorem magistri Virgilii Mihailescu-Bîrliba oblata”, apărut sub egida Editurii „Constantin Matasă” și a Editurii Academiei Române. Pentru prezentarea volumului se va afla alături de noi dr. Lucian Munteanu de la Institutul de Arheologie Iași; activitatea profesională a domnului Virgil Mihailescu-Bîrliba va fi evocată de către dr. Emanuel Petac, președinte al Societății Numismatice Române.
În încheierea evenimentului va avea loc deschiderea expoziției temporare – „Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune”. Expoziția prezintă descoperirile monetare realizate de către inginerul silvic Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, în perioada 2013-2017. Sunt valorificate la nivel expozițional, pentru prima dată, tezaurele de denari romani imperiali descoperite la Tazlău, Dragomirești, Ruginoasa, Hârtop, Gârcina (jud. Neamț) respectiv Măgirești (jud. Bacău), tezaure însumând peste 600 de denari romani de argint.
Expoziția va fi deschisă în perioada 26 octombrie 2018 – 13 ianuarie 2019.
Vă aşteptăm!