Biserica din Văleni-capodoperă a arhitecturii tradiționale în lemn


Text

Biserica ,,Schimbarea la Față’’ din Văleni – Piatra Neamț este monument istoric, una dintre cele mai reușite realizări ale arhitecturii din lemn. 

Ridicată din bârne și scânduri de brad și stejar pe temelie de piatră, este de tipul bisericilor cu plan simplu în formă de navă fără abside cu altar pentagonal, clopotnița aflându-se în imediata apropiere, spre sud. Acoperișul de șindrilă îmbracă întreaga construcție în mod unitar. 

Chenarele ferestrelor și cel al ușii de la intrarea în biserică sunt ornamentate cu niște încrustații dense care alcătuiesc motive geometrice de o meticuloasă execuție.În plus, la ușă, frecventul decor al șnurului în relief reproduce simbolic modelul vechilor portaluri de la intrarea bisericilor Sântului Ștefan cel Mare.

Problema vechimii și a ctitorilor bisericii de la Văleni este controversată deoarece este foarte veche și nu s-a păstrat nici o pisanie.

Istoricul Nicolae Iorga, prof. I.D. Ștefănescu și alți cercetători consideră că biserica este ridicată în timpul domniei lui Petru Rareș care este înscris ca prim ctitor în Tripticul Bisericii existent în biserică, transcris în 1839, singura sursă demnă de încredere.

Pe lângă vechimea sa, biserica ,,Schimbarea la Față’’ din cartierul Văleni – Piatra Neamț este valoroasă mai ales prin icoanele ce s-au păstrat aici de-a lungul veacurilor din care o parte există și astăzi expuse în biserică.

Se vorbește de o școală de pictură la Văleni dar nici în acest sens nu există nici un indiciu precis.

Mare parte a icoanelor care au aparținut acestei biserici se găsesc astăzi în muzeele Mănăstirilor Văratec, Agapia, Bistrița și Neamț.

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști