Calendarul evenimentelor 2020


Sărbătoarea Curții Domnești, ediția a V-a

26 aprilie 2020 – Curtea Domnească Piatra-Neamț

Evenimentul celebrează 529 de ani de la prima atestare documentară a Curții Domnești, iar anul acesta ajunge la ediția cu numărul V.
Cavaleri, străjeri, domnițe și ieniceri își dau întâlnire pe platoul Curții Domnești, pentru a rescrie o pagină de istorie din perioada lui Ștefan cel Mare.
Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 11:00, cu mult așteptata paradă medievală.
Vă invităm să intrați în atmosfera acelor vremuri și să participați la ateliere meșteșugărești, lupte demonstrative, prezentări de armament specific secolului XV, jonglerii cu steagul, teatru stradal și scenete care prezintă momentele glorioase ale Moldovei.

Festivalul de Artă Populară ”Lada cu Zestre”

22-24 mai 2020 - Parcul Tineretului

În fiecare primăvară, în Parcul Tineretului, locul în care se desfășoară Festivalul de Artă Populară de la Piatra-Neamț, se întâlnesc zeci de meșteri populari din toate zonele etnografice din România, dar și din Republica Moldova.
Renumele festivalului este dat de calitatea participanților care sunt selectați cu rigurozitate și care prin standurile lor pun în valoare obiectele decorative din gospodăria tradițională românească.
Tema ediției din acest an este ”Imaginea țăranului român” și se va reflecta în expoziții de fotografie, lansări de carte și un simpozion.
Vă invităm să participați la festival, unde veți putea achiziționa obiecte de ceramică, icoane pictate, măști tradiționale, ouă încondeiate, podoabe, costume populare, jucării din lemn și chiar dulciuri tradiționale.

Festivalul Dacic Petrodava, ediția a V-a

23-24 mai 2020 - Curtea Domnească Piatra-Neamț

Cel mai important eveniment de reconstituire istorică din zona Moldovei se desfășoară la Piatra-Neamț, locul unde se află cetatea dacică Petrodava, cetate ce aparţine civilizaţiei dacice începând cu secolul II î. H.
Ceremonia oficială de deschidere a festivalului va începe la ora 12:00, pe platoul Curții Domnești și va continua cu deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori).
Timp de două zile, vă invităm într-o incursiune în antichitate, printre demonstrații de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, paradă de noapte cu torțe și lupte de gladiatori.

Caravana Copilăriei

1 iunie 2020 - Curtea Domnească Piatra-Neamț

Prima zi a lunii iunie este dedicată copiilor din întreaga lume. Curtea Domnească se va transforma într-un loc de poveste, unde copiii vor avea parte de surprize, spectacole, concursuri interactive, aventuri cu supereroi și multă voie bună.
Începând cu ora 11:00 vă invităm la ,,Parada Copilăriei” pe traseul Teatrul Tineretului-Casa de Cultură-Muzeul de Istorie-Hotel Ceahlău-Curtea Domnească.
Indiferent de vârstă, vă așteptăm pe tot parcursul zilei într-o călătorie în lumea artistică prin teatru, dans şi poezie, alături de cele mai îndrăgite personaje din desenele animate.

Piatra Fest/Zilele Oraşului Piatra-Neamţ

25-28 iunie 2020 - Curtea Domnească Piatra-Neamț

Colorăm Curtea Domnească, timp de patru zile, cu muzică de calitate, proiecții arhitecturale pe clădirile istorice, cu zâmbete și multă distracție, la cel mai mare eveniment muzical din Piatra-Neamț, care are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii iunie.
Începând de joi, 25 iunie, în zona Curtea Domnească și Parcul Tineretului se va desfășura evenimentul Piatra Food Fest, ediția a III-a, cel mai mare eveniment gastronomic din Piatra-Neamț. Vor participa track-uri/rulote unde se vor prepara mâncăruri din bucătăria franceză, americană, mediteraneană, spaniolă, mexicană, sârbească și românească.
Tot joi, începând cu ora 17:00, vă invităm să fiți alături de pietrenii de care suntem mândri, în cadrul evenimentului ”Gala Generațiilor”. Pe scena de la Cinematograful Mon Amour vor urca, pentru a fi premiați, elevii din Piatra-Neamț care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie și care constituie modele de viață pentru noi toți.
În paralel, pe scena amplasată la Curtea Domnească vor avea loc în fiecare zi, începând cu ora 20:00, spectacole oferite de ansambluri folclorice, tinere talente și trupe consacrate din România. În luna mai vom anunța lista completă a artiștilor care vor concerta la această ediție.

Vacanțe Muzicale

5- 11 iulie 2020 - Curtea Domnească

Începutul lunii iulie este marcat de deschiderea celui mai așteptat festival, ajuns la a 47-a ediție: ”Vacanțe muzicale la Piatra-Neamț”.
Timp de șapte seri, orașul va fi cuprins de acorduri ale celor mai diverse genuri muzicale: simfonic, pop, operă, rock, jazz, muzică veche, corală sau camerală.
Deschiderea oficială a ediției din acest an va avea loc pe scena amplasată la Curtea Domnească, duminică 5 iulie, de la ora 21.00. Apoi, în fiecare zi de festival sunt programate câte două spectacole: unul în sala Teatrului Tineretului începând cu ora 19.00 și unul în aer liber în Piața Turnului, de la ora 21.00.

Festivalul „Tare ca Piatra”

Iulie 2020 - Masivul Cozla, Ştrandul Tineretului Piatra-Neamţ

Singurul eveniment de acest gen din Regiunea Nord-Est, Festivalul „Tare ca Piatra” a început acum 15 ani și de atunci este organizat anual de pasionații de sport, adrenalină și distracție.
Piatra-Neamț are unul dintre cele mai spectaculoase trasee de downhill din țară: un traseu cu flow, foarte distractiv, prietenos cu amatorii, dar tehnic pe alocuri.
Timp de 2 zile, competiţia outdoor de sport extrem, cu probe de downhill, cross-country, XC, streetball, dedicată atât amatorilor, cât și profesioniștilor, se va desfășura pe Masivul Cozla și în Ştrandul Tineretului Piatra-Neamţ.
Întreaga atmosferă va fi completată de petrecerea oficială, care va avea loc într-o locație specială și se va bucura de un line-up de excepție.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”

30 iulie – 5 august 2020 - Curtea Domnească

La începutul lunii august, vă invităm la un eveniment care celebrează prin muzică și dans bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare.
Ca în fiecare an, la festival vor participa artiști din diferite zone folclorice ale țării, dar și din străinătate.
Evenimentul începe pe 30 iulie la ora 17.00 cu o paradă a costumelor populare ale ansamblurilor participante prin zona centrală a orașului, urmând ca de la ora 18.00 să aibă loc deschiderea oficială și prima seară de spectacol la Curtea Domnească din Piatra-Neamț.
În următoarele zile, artiștii români și invitații din străinătate vor susține un spectacol la Roman, Târgu Neamț, în comuna Ceahlău și Bicaz.
Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” se va încheia pe 4 august cu un spectacol de gală pe platoul Curții Domnești.

Festivalul de Teatru

18 – 27 septembrie 2020, Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ

Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț este primul festival de profil organizat în România, ediția I având loc în 1969. Construit inițial sub formă de concurs pentru tinerii artiști, festivalul a ajuns la cea de-a 32-a ediție și își propune să ofere o experiență culturală unică iubitorilor de teatru.
Evenimentul este un adevărat regal teatral dedicat publicului, dar și tinerilor artiști aflați la început de carieră, promovați în fiecare an în cadrul festivalului.
Ediția 2020 va fi structurată în 3 segmente: o secțiune internațională, o secțiune națională cu spectacole invitate de la teatrele din țară și secțiunea ”Tineri creatori”.
Pe lângă spectacolele de teatru, în cadrul evenimentului se vor desfășura concerte, expoziții, lansări de carte și ateliere dedicate publicului, între acestea ”Spectatorul critic”.

Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor de Iarnă ”Steaua Sus Răsare”

27 decembrie 2020 - Curtea Domnească

Străzile orașului Piatra-Neamț vor fi luate cu asalt de cete de mascați, colindători și urători care vor participa la o paradă a datinilor şi obiceiurilor româneşti din timpul sărbătorilor de iarnă, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” – Teatrul Tineretului.
Parada formaţiilor va fi urmată de un spectacol pe scena de pe platoul Curţii Domneşti, unde fiecare alai va prezenta momentele cele mai reprezentative pentru zona din care provine.
Vă invităm să descoperiți astfel frumusețea colindelor, a plugușorului, a dansului căiuților și a celorlalte obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou.

Târgul de Crăciun

11 decembrie – 3 ianuarie 2020 - Curtea Domnească

Cel mai așteptat eveniment de iarnă din Piatra-Neamț îl reprezintă Târgul de Crăciun.
Atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă va fi întreținută prin spectacole la scenă, un târg de produse tradiționale, alături de bradul împodobit, de strălucirea luminiţelor, de un pahar de vin fiert şi de aroma cozonacilor.
Pentru cei mici vom pregati ca în fiecare an, întâlnirea cu Moș Crăciun, în cadrul evenimentului ”Caravana lui Moș Crăciun”, dar și una dintre cele mai mari atracții a Târgului de Crăciun de la Piatra-Neamț: patinoarul amplasat la Curtea Domnească.

Alte sugestii

Întrerupere furnizare apă în Municipiul Piatra-Neamț în perioada 5 - 6 august 2021
Unde se lucrează în Piatra-Neamț în această săptămână
Expoziție de pictură la Centrul de Informare Turistică
Întrerupere furnizara apă, 6 iulie 2021 - cartierul Mărăței
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter 6