Civilizația Cucuteni, istorie scrisă pe ceramică


O civilizație fascinantă a Europei vechi

Civilizația Cucuteni este considerată cea mai interesantă civilizație preistorică europeană. Aceasta ar fi trăit în perioada 5000 -3500 î.H, fiind  contemporană cu marile civilizații ale Orientului Antic,  Egipt și Mesopotamia. Datorită dezvoltării economice, civilizația a cunoscut o importantă creștere demografică, ceea ce a dus la extinderea teritoriului ocupat. Acesta se suprapune peste Estul României, Republica Moldova și Sud Vestul Ucrainei, ajungând la un areal de aproximativ 350 000 de kilometri pătrați atunci când civilizația a atins nivelul maxim de dezvoltare. 

Preocuparea deosebită pentru artă demonstrează faptul că societatea cucuteniană a atins un grad înalt de civilizație. Ceramica lor este astăzi singura care a rămas să le spună povestea.

Primele descoperiri

Primele vestigii ale acestei culturi au fost descoperite în anul 1884 în localitatea Cucuteni, aflată la 168 de Km de orașul Piatra-Neamț, pe teritoriul județului Iași. Descoperirea a fost făcută pe Dealul Cetățuia, în timp ce se săpa la o carieră de piatră pentru construcția drumului Tg. Frumos-Hârlău. Muncitorii de atunci aduceau astfel la lumină primele rămășițe ale acestei uimitoare civilizații. Primul om de știință care s-a ocupat de cercetări a fost folcloristul și muzicologul Theodor Burada, care conștientizează importanța descoperirii făcute de muncitori și face eforturi deosebite pentru protejarea și cercetarea arheologică a zonei.

Astăzi, istorici și arheologi din lumea întreagă continuă cercetările în speranța deslușirii enigmelor rămase încă neexplicate după 130 de ani de cercetare. 

Un muzeu unic în Europa, la Piatra-Neamț

Un vis al arheologilor români se împlinea în anul 2005 odată cu deschiderea la Piatra-Neamț a primului muzeu din țară dedicat exclusiv civilizației Cucuteni. Pentru înființarea muzeului, specialiștii de la Piatra-Neamț au fost premiați de Ministerul Culturii. Muzeul este găzduit de una din cele mai frumoase clădiri din oraș, construită în anul 1930 de antrepriza italianului Carol Zane.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamt este în continuare singurul muzeu dedicat exclusiv culturii Cucuteni din România, dar și din arealul ocupat de această civilizație. Încă de la început a fost principala unitate muzeală care a valorificat patrimoniul Culturii Cucuteni, astfel că instituția deține în prezent aproximativ 70 la sută din patrimoniul cultural cucutenian descoperit până în prezent.

Expoziția permanentă cuprinde în jur de 800 de piese, majoritatea din categoria tezaur. Tot la Piatra-Neamț funcționează și Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni.

Prima civilizație iubitoare de frumos

Se spune despre cucutenieni că ar fi prima civilizație iubitoare de frumos din istoria omenirii.  Nicio altă civilizație preistorică nu a lăsat în urmă atâtea vestigii și fiecare piesă este un unicat. Moștenirea păstrată până astăzi se remarcă prin calitatea, cantitatea și varietatea obiectelor. Impresionează simetria, diversitatea, perfecțiunea decorațiunilor de pe vase. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, iar simbolurile reprezentate sunt geometrice, zoomorfe și antropomorfe. Decorurile elaborate sunt prezente atât pe vase, cât și pe pereții locuințelor, pe haine, practic pe tot ce însemna viața acestei civilizații.

”Cucutenienii au avut vocația ceramicii în cel mai înalt grad, încât te întrebi dacă modelarea și decorarea vaselor nu a fost singura lor rațiune de a fi.” Dan Monah

Foto credit 2,3,4: CJ Neamț 

Așezările cucuteniene

Modul în care cucutenienii își organizau și amenajau așezările și spațiile de locuit arată că erau o civilizatie foarte dezvoltată pentru epoca respectivă. Așezările cucuteniene erau construite pe dealuri înalte, aproape de râuri și izvoare, în formă concentrică, fiind apărate de șanțuri sau palisade. Unele așezări aveau aproape 20.000 de case. Acestea erau trainice și spațioase, fiind descoperite și unele cu etaj. Locuințele bine organizate demonstrează diversitatea preocupărilor. Cultivau aproape toate cerealele în afară de porumb și orez, pomi fructiferi și viță de vie. Se mai ocupau cu vânătoarea, pescuitul și meșteșugurile.

Până în prezent au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice peste 3.000 de așezări.

Enigmele unei civilizații dispărute

Dispariția: modul în care a dispărut această civilizație a rămas până acum inexplicabil. O ipoteză este că aceasta ar fi avut un sfârșit violent cauzat de lupta pentru expansiune teritorială din zonă. O alta variantă este că s-ar fi datorat unor modificări climatice, respectiv o răcire puternică, sau unui cataclism natural, fiind invocat inclusiv potopul biblic. Există și voci care susțin că civilizația a fost asimilată, iar dispariția a fost treptată.

De ce își incendiau locuințele ?
Studiile au arătat că peste 90 la sută din locuințele cucuteniene au fost arse la temperaturi foarte ridicate. Incendierea se făcea în urma unor ritualuri de abandonare. O ipoteză este că făceau acest lucru atunci când se mutau într-un alt teritoriu pentru a nu epuiza total resursele locului în care au stat.

Riturile funerare ridică cele mai multe semne de intrebare deoarece nu au fost descoperite necropole. Au fost întâlnite totuși câteva cazuri unde, în podeaua locuințelor, au fost descoperite oase umane, o posibilă mărturie a faptului că oamenii se îngropau la temelia caselor, în mod ritualic.

Istorici și arheologi din lumea întreagă continuă cercetările în încercarea de a desluși misterele acestei uimitoare civilizații. 

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști