Rezervația naturală de lângă Piatra-Neamț-Lacul Cuejdel


Denumit și Lacul Crucii, datorită formei sale, Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din ţară, care s-a format în perioada 1978 – 1991, în urma unor alunecări de teren, datorate ploilor abundente din acea perioadă.
Cu o lungime de 1 km, o suprafaţă de 12,2 km şi adâncimi ce variază între 7 şi 14 m, Lacul Cuejdel este situat în Munții Stânișoarei, în bazinul superior al râului Cuejdi, la doar 25 de km de Piatra-Neamț.

Descoperă

Lacul impresioneză printr-un peisaj sălbatic, caracteristic mediului lacustru, prin frumusețea pădurilor care îl înconjoară, dar în special printr-o atracție unică: cioturile copacilor care răsar din apă.
Se poate accesa cu mașina pe DN15C până la Crăcăoani și ulterior la stânga pe valea Cracăului până la Magazia pe DC165 (Crăcăoani – Mitocul Bălan), de pe valea Cracăului Negru, se ajunge în satul Cracăul Negru și de aici prin pădure până la lac (aproximativ 40 km).

Se mai poate ajunge:
• auto pe drumul Piatra-Neamț – comuna Gârcina (DN15C) – satul Cuejdiu (DC145) și, ulterior pe drumul forestier Cuejdiu-Buhalnița
• ulterior pedestru peste cumpăna apelor din valea Cuejdiului (aproximativ 20 km) până pe malul drept la lacului

coordonate GPS

47°1′56″N 26°13′10″E

Știați că?

Trei foișoare tip observator, din lemn, străjuiesc câte un colț al lacului.
Drumul care vine de la Crăcăoani, înconjoară aproape întreg malul stâng al lacului.

Aspecte de conservare

"Rezervaţia Naturala Lacul Cuejdel a fost declarată arie protejată de interes naţional prin HG 2151/ 30.11.2004. Prin OG 57/20.06.2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice sunt reglementate o serie de măsuri ce trebuie respectate pentru a evita sancţionarea contravenţională".

Video & foto credit: Consiliul Județean Neamț

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști