Draga Olteanu Matei, actrița îndrăgostită de Piatra-Neamț


Căsuța cu clematite de la Piatra-Neamț

Actrița obișnuia să spună despre Piatra-Neamț că este ”Grădina Raiului” și a fost mereu recunoscătoare soțului său pentru că a adus-o să trăiască aici, în locul în care el se născuse. 

De altfel, o întâmplare care i-a marcat destinul este legată chiar de Piatra-Neamț. Cu mulți ani înainte de a se căsători cu ultimul său soț, aflată în turneu la Piatra-Neamț, a cinat după spectacol la un local de lângă piață, după care împreună cu ceilalți actori a mers pe jos spre gară, unde îi așteptau vagoanele de dormit. În acest drum, actrița vede o căsuță plină cu clematite care îi atrage atenția în mod deosebit prin aspectul îngrijit și liniștea pe care o emana. Peste ani, când doctorul Matei o aduce la el acasă, vede cu surprindere că era vorba chiar despre căsuța cu clematite de la Piatra-Neamț.

A declarat în numeroase rânduri că abia a așteptat să se mute aici definitiv. 

”Am rămas aici nu doar pentru că sunt oameni frumoși și extraordinari, dar e foarte frumos locul și foarte liniștit și îmi face plăcere să stau aici.„ 

”Teatrul Vostru”, un proiect de suflet

”Teatrul Vostru” a fost unul din proiectele de suflet ale actriței, pe care l-a dezvoltat la Piatra-Neamț, după pensionare. Trupa de actori amatori pe care a coordonat-o a fost înființată în 2007, după ce s-a mutat în oraș. Printre membrii trupei erau ziarişti, profesori, oameni de afaceri, activitatea artiștilor nefiind remunerată. Spectacolele montate au fost dintre cele clasice – “Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu sau “Visul unei nopţi de vară” de Tudor Muşatescu.

Crucea de la Piatra-Neamț, ultimul afiș

La puțin timp după moartea soțului ei, în anul 2014, actrița declara: 

"Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer ca aș fi preferat să mor și eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ți se pare ca nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiți.”

Trupul actriţei urmează să fie adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful "Mon Amour" din Piatra-Neamţ, pentru cei care doresc să îşi ia rămas bun. 
Înmormântarea va avea loc duminică. Slujba religioasă va fi oficiată la Biserica Sfântul Ioan Domnesc, după care va fi dusă la Cimitirul Eternitatea, alături de soțul său dr. Ionel Matei.

”Îmi place să glumesc că această cruce este ultimul afiș pe care mai apare numele meu” spunea actrița într-un interviu la începutul acestui an  

Sursa foto: jurnalfm 

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști