Evenimente de neratat în Piatra-Neamț


Sărbătoarea Curţii Domneşti – Festival Medieval

Evenimentul celebrează prima atestare documentară a Curţii Domneşti de la 20 aprilie 1491.

Se organizează ateliere cu ocupaţii tradiţionale, se creează un atelier unde se bate moneda Curţii Domneşti, şcoli de luptă cu spada şi tir cu arcul, gastronomie medievală şi expoziţii de arme medievale.

Locaţie – Curtea Domnească, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: sfârșitul lunii aprilie

Festivalul Dacic Petrodava

Una dintre cele mai vechi aşezări umane de pe teritoriul României se află la Piatra-Neamţ, aceasta fiind Cetatea Petrodava, cetate ce aparţine civilizaţiei dacice, începând cu secolul II î. H.

Evenimentul este unul interactiv unde vizitatorii pot vedea şi trăi vremuri de mult apuse în cadrul taberelor romane şi dacice. Vor putea petrece momente creative în ateliere de prelucrare a osului, lemnului şi monetărie. De asemenea vor putea încerca plantele miraculoase ale dacilor, vor prelucra arme şi se vor putea delecta cu jocurile antice.

În cadrul festivalului nu vor lipsi luptele gladiatorilor, dansurile de inspiraţie antică, iar cel mai aşteptat moment al evenimentului va fi asaltul legiunilor romane asupra Cetăţii Petrodava.

Locaţie – Curtea Domnească, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: luna mai

Festivalul de Artă Populară „Lada cu Zestre”

Eveniment complex – ce îmbină componenţa artistică cu latura educativă şi ştiinţifică, toate aflate acum sub semnul culturii populare – Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” reuneşte meşteri populari din toată ţara şi specialişti etnografi.

Cei circa 80 de meşteri populari din zone etnografice renumite ale României şi din Republica Moldova vor expune piese din ceramică, lemn, articole reprezentative pentru portul popular şi textile de interior, împletituri din nuiele şi sfoară, icoane şi pictură naivă, ouă încondeiate, măşti populare şi articole de podoabă. 

Perioada de desfășurare: luna mai

Piatra Fest

Evenimentul marchează zilele oraşului Piatra-Neamţ atât prin spectacole de stradă, evenimente sportive cât şi prin concerte a celor mai în vogă trupe din România.

Locaţie – Curtea Domnească, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: sfârșitul lunii iunie

Festivalul Tare ca Piatra

Festival internaţional de sport extrem.

Probe: skate, role, BMX, Downhill, Cross-Country XC, streetball.

Perioada de desfășurare: luna iulie

Află mai multe despre Tare ca Piatra

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ

Când emoţiile examenelor studenţeşti au trecut, Municipiul Piatra-Neamţ este gazda celui mai aşteptat festival de muzică din regiune. Publicul meloman al oraşului se va putea bucura de recitaluri şi concerte de muzică clasică, jazz, flamenco, muzică de cameră, de seară corală, muzică etno-rock şi folclor.

Locaţie – Curtea Domnească, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: luna iulie

Festivalul de film scurt „Filmul de Piatra”

Festivalul “Filmul de Piatra” este organizat în întregime de peste 100 de voluntari (selectați din 250 de înscriși), care au pregătit patru zile de proiecții, concerte și evenimente care vor avea loc în inima orașului Piatra-Neamț dar și la marginea lacului Bâtca Doamnei.

Perioada de desfășurare: luna iulie

Află mai multe despre Filmul de Piatra

Festivalul Internaţional de Folclor “Ceahlăul” Piatra-Neamţ

Este o manifestare itinerantă, spectacolele în aer liber desfăşurându-se nu numai la Piatra-Neamţ, ci şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ: Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov şi Comuna Ceahlău.

Programul festivalului include, de asemenea, parade folclorice, lansări de carte, simpozioane sau conferinţe pe teme legate îndeosebi de cultura tradiţională, susţinute de coordonatorii ansamblurilor invitate şi de specialişti în domeniu.

Perioada de desfășurare: luna august

Află detalii despre Festivalul „Ceahlăul”

Festivalul de Teatru Piatra Neamț

Este cel mai de succes și cel mai longeviv proiect al Teatrului Tineretului. De asemenea, este cel mai vechi festival de profil din țară. Încă de la prima ediție, din 1969, și până în prezent, acest festival s-a definit prin deziderate ca: nonconformism, originalitate, risc estetic, dimensiune etică a artei, dialog, comunitatea spectatorilor și a profesioniștilor, fidelizarea publicului tânăr, promovarea tinerilor creatori și plasarea într-un context național și internațional a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.

Locație Teatrul Tineretului, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: luna septembrie

Târgul de Crăciun

Târgul de Crăciun la Neamț vă așteaptă să simțiți magia Sărbătorilor de Iarnă, să vă bucurați zile și seri la rând de clipe minunate, de strălucire, de Moșul aducător de daruri, de colinde, de povești la gura cuptorului în care se vor coace colăcei și de tot ce e frumos în cea mai minunată perioadă a anului!

Locaţie – Curtea Domnească, loc. Piatra-Neamţ, jud. Neamţ

Perioada de desfășurare: luna decembrie

Alte sugestii

Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști
Săptămâna Patimilor - tradiții și obiceiuri
Bunătăți pentru mesele de Paști
Sabia lui Tudor Vladimirescu se află la Piatra-Neamț
Credințe populare de Bunavestire