Experiențe de neratat, aproape de Piatra-Neamț


Zbor deasupra orașului

Încearcă o experiență inedită alegând să zbori deasupra orașului Piatra-Neamț și a împrejurimilor, admirând de la înălțime clădiri, munți, păduri și întinderi de apă. Plăcerea zborului va fi completată de frumusețea peisajelor și va constitui cu siguranță o amintire de neuitat.

Contact: 0743 496 090/ www.aviasport.ro 
Sursa foto www.aviasport.ro
Credit foto copertă: Alex Pers

Zimbru safari

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru de pe teritoriul Europei. Din cauza vânatului excesiv, timp de aproape două secole acesta a dispărut din pădurile României, până în 2012, când specialiștii Parcului Natural Vânători Neamț au eliberat primele exemplare într-o zonă izolată din comuna Crăcăoani. Acum poți admira zimbrii liberi din pădurile Neamțului, însoțit de rangerii Parcului Natural Vânători Neamț, într-un zimbru safari. 
 

Drumeție la Lacul Cuejdel

În apropierea municipiului Piatra-Neamț, în zona împădurită a comunei Gârcina, se află Rezervația naturală ”Lacul Cuejdel”. Este cel mai tânăr lac de baraj natural din țară, format în perioada 1978 – 1991 ca urmare a unor alunecări de teren succesive. O drumeție până la lac poate fi o adevărată aventură, dar oferă călătorului o experiență unică.

Contact ghizi pentru drumeție:  0741 49 34 79 / 0763 63 43 64

Întâlnire cu un meșter popular

Meșterii populari sunt adevărații păstrători ai tradițiilor din vechime, care prin munca lor duc mai departe obiceiurile, portul și îndeletnicirile strămoșilor. O întâlnire cu un meșter popular este o lecție de istorie, de românism și de viață. Între meșterii nemțeni care își deschid porțile pentru turiști se numără Elena (creator obiecte decorative din cânepă) și Vasile Ciocârlan (creator de măști) din comuna Ștefan cel Mare.
 
Contact: https://www.facebook.com/MesteriiPopulariCiocarlanVasileSiElena
Sursa foto: mesageruldeneamt.ro 

Popas la Hanu Ancuței

La aproximativ 35 de Km de Piatra-Neamț se află unul din cele mai vestite hanuri din țară, un loc de poveste ce păstrează atmosfera din Moldova de demult, care oferă călătorului și astăzi loc de popas și bucate ca odinioară. 

”Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… ”, Mihail Sadoveanu 
 
Sursa foto și info: https://www.hanu-ancutei.ro/

Pelerinaj la mănăstiri

Neamțul este ținutul cu cea mai mare densitate de lăcașuri sfinte din țară, iar fiecare în parte atrage și impresionează prin istorie, arhitectură, pictură și valorosul patrimoniu cultural, artistic și religios. Orașul Piatra-Neamț poate fi punctul de plecare pentru vizitarea acestor vechi vetre de rugăciune, fie că e vorba de ctitoriile lui Ștefan Voievod (https://piatraneamtcity.ro/ro/places/ctitorii-stefaniene-pe-meleaguri-nemtene), Agapia lui Grigorescu, de Sihla Sfintei Teodora, de Pângărațiul cu altare suprapuse, de Horaița exilului lui Carol al II-lea și multe altele. 

Via Ferrata în Cheile Şugăului-Munticelu

În județul Neamț, în Cheile Șugăului-Munticelu se află Via Ferrata ”Astragalus”, cu cel mai lung traseu de Via Ferrata din țară. Escaladând stâncile, te bucuri deopotrivă de natură și aventură, fără a fi alpinist de profesie. Urcarea se face în siguranță, fiind disponibile 5 trasee cu diferite grade de dificultate. Traseele ușoare sunt accesibile înclusiv copiilor cu vârste peste 8 ani . 

Sursa foto: https://www.facebook.com/ViaFerrataCheileSugaului
Date contact: 0744 913 941/ecolog@mountain.ro 

Alte sugestii

Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții
Sfânta Mărie Mică-credințe populare
Tradiții de Ispas