Festivalului International de Arte plastice pentru Copii –PIATRA-NEAMȚ CREATIV- III 2019


În perioada 14-21 iulie 2019, se va desfăşura la Piatra Neamţ cea de-a treia ediţie a Festivalului International de Arte plastice pentru Copii –PIATRA NEAMȚ CREATIV- III 2019

Festivalul cuprinde un bogat program de activităţi dedicate artei, culturii şi dezvoltării personale a celor implicaţi.
La ediţia din acest an vor participa 33 de elevi, 15 profesori, si 22 de parinti alcatuind 12 echipaje, din 8 ţări (Rusia –două echipe, Ucraina- doua echipe, Hong Kong, Thailanda- doua echipe, Israel, Portugalia, Serbia şi România- doua echipe
Proiectul este realizat de către Asociaţia Culturală Arte. Ro în parteneriat cu Primaria Piatra Neamţ, instituţie care cofinanţează activităţile ce se vor derula în perioada menţionată. Participanţii invitaţi în proiect sunt câştigătorii Concursului Internaţional de pictură pentru elevi Piatra Neamţ Creativ, desfăşurat la începutul acestui an şi finalizat cu EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII “PIATRA NEAMŢ CREATIV”, Ed. a III- a, 2019 care a fost prezentă pe simezele Bibliotecii Judetene G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ în luna mai a anului curent.
Expoziţia a reunit cele mai reuşite 72 creaţii ale copiilor, realizate cu măiestrie de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, ce au fost selectate cu deosebita atentie din cele peste 1600 recepţionate de la 52 de scoli, licee şi cluburi din 23 de tari. (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia, Iran, Israel, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, Romania), de pe 3 continente (Europa, Asia şi Africa). Din cauza spaţiului limitat însă, au fost expuse doar lucrarile cele mai relevante, in numar foarte mic- circa 25 % dintre lucrarile care au obtinut premii speciale – Grand Prize Individual, Gold Medal, Single Selection, la sectiunile individual, colectie per elev si colectie per scoala.
Picturile, desenele, colajele, lucrările de grafică, au fost evaluate de un juriu competent şi exigent -profesori de arte vizuale, bibliotecari şi muzeografi.
Cele trei şcoli câştigătoare ale Marelui premiu Grand Prize School winner, sunt:
SIMPLY ART, Hong Kong –CHINA,
YEOW CHYE ART STUDIO, Penang –MALAYSIA
şi SCHOOL 1955 din Moscova- RUSIA .
Tema festivalului nostru este ”Piatra Neamţ Creativ”, adică raportarea cât mai originală, creativă, poate chiar spectaculoasă a fiecarui participant, prin lucrarile sale, sub aspectul abordării tehnice, compoziţionale, cromatice, la monumentele de arhitectură, la detaliile şi particularităţile istorico-geografice ale spaţiilor care le vor servi participanţilor drept sursă de inspiraţie. In esenţă, Festivalul poate fi privit ca o tabără de peisaj, de lucru în plein-air, dedicata celor care au obtinut cele mai inalte distinctii la Concursul international, dar noi ne dorim mult mai mult de-atât. Prin acest proiect cultural- artistic, realizăm o promovare extinsă a oraşului nostru, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual, din perspectiva artistico-plastică, educaţională, culturală, istorică, geografică şi turistică. Succesul acestui obiectiv al nostru ţine aproape exclusiv de continuitatea festivalului. Contactul direct al participanţilor cu istoria şi geografia spaţiului plastic şi artistic al oraşului, va constitui şi anul acesta cu certitudine un real succes, argument susţinut de reuşita ediţiei anterioare a proiectului, care a adus un plus de promovare semnificativ oraşului şi judetului nostru, cu precădere în mediul online, dar nu numai. Acest proiect contribuie masiv la determinarea unui loc foarte bine definit pentru oraşul nostru pe harta europeană şi mondială a culturii şi educaţiei plastice. Obiectivele noastre fac referire aşadar la promovarea internaţională a oraşului nostru prin act educational- artistic şi activităţi culturale de înaltă ţinută.
Ediţia a doua, de anul trecut ne-a depasit aşteptările. Sperăm ca si in acest an sa reusim sa ne atingem obiectivele propuse.
Programul activităţilor va debuta luni 15 iulie, cu deschiderea oficială a Festivalului, gazduită de către Sala Milenium a Central Plaza, la ora 11:00, apoi va cuprinde o serie de sesiuni de lucru la pictură- peisaj, în plein air (în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri) în spaţiul Curţii Domneşti, la Turnul şi Biserica lui Ştefan cel Mare, va continua cu vizite la muzee, expoziţii,workshop-uri şi sesiuni de informare turistică, alaturi de cei 9 voluntari de la Asociaţia Culturală Arte.Ro şi elevi pietreni de la şcolile şi colegiile din oraş.

Alte sugestii

Primăria Piatra Neamț / Newsletter Nr. 5
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter Nr. 4
Activități de Ziua Copilului - sâmbătă 5 iunie la Piatra-Neamț
Program extins la Centrul de vaccinare drive-thru de la Shopping City