”Grădina cu ii” - comori de artă populară la Piatra-Neamț


Grădina cu ii

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț a organizat astăzi o nouă ediţie a Grădinii cu ii, chiar în curtea muzeului. Frumoasele cămăşi sunt cusute de pasionatele doamne de la Şezătoarea de Piatra din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Acesta fiind al doilea proiect la care am lucrat împreună, după IA NEAM(Ţ)ului din 2018. Vor fi expuse 30 de ii, cele mai multe realizate în ultimul an de 23 expozante.

Ca sursă de inspiraţie au fost pictura „La Blouse Roumaine”, celebrul tablou de Henri Matisse, expus la Centre Pompidou din Paris, cămăşi vechi din muzeele de etnografie, lăzile de zestre ale bunicilor, planşe din cărţi vechi etc. Rezultatul este uimitor: rafinament, frumuseţe şi eleganţă, o sugestie pentru oricare doamnă care apreciază valoarea autentică. Iar dacă de-a lungul timpului, cămăşile populare au fost îmbrăcate de regine, credem că o  ie autentică purtată de oricare dintre noi nu face decât să ne înnobileze şi să ne transforme în apariţii unice, într-o lume care a adoptat mult prea uşor  diferite tipuri de „uniformă”.

Descoperiţi o mică parte din frumosul din natură şi din cel creat de mâna omului, trandafirii şi iile din grădina Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ! E vremea rozelor, nu numai a sânzienelor!

Sursa info: Complexul Muzeal Național Neamț, muzeograf Florentina Buzenschi 


Alte sugestii

Altex donează patru hectare de teren autorităților locale pentru edificarea unui spital municipal în Piatra-Neamț
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝟒𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐢 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢
Măsuri luate de Poliția Locală pentru aducerea la starea inițială a străzii Privighetorii după lucrările de înlocuire și reamplasare a conductelor și branșamentelor la rețeaua de gaze naturale, efectuate de firma furnizoare de utilități
✅Sesizare rezolvată
💡Știai că anul acesta orașul Piatra-Neamț va avea iluminat public inteligent la standarde europene?