Iulia Hălăucescu, un destin pe tărâmul acuarelei


Pe drumul vieții

Iulia Hălăucescu s-a născut la 31 martie 1924, în comuna Tarcău din județul Neamț, în familia preotului Gheorghe Verșescu. Atât pe linie maternă cât și paternă timp de peste 200 de ani, generații de strămoși ai artistei au slujit în biserici din satele de pe Valea Bistriței. Tatăl său, preotul Gheorghe Verșescu schimbă parohia din Tarcău atunci când artista avea 2 ani, aceasta ajungând astfel să trăiască la Piatra-Neamț. 

Urmează Liceul de Fete din Piatra-Neamţ (astăzi Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”), apoi Facultatea de Filozofie şi Institutului de Arte Plastice „N.Grigorescu” din Bucureşti. Cariera sa artistică începe să înflorească din 1954, an în care devine membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. 

În perioada 1952-1992, artista face numeroase călătorii de documentare, participă la tabere de creaţie în ţară şi peste hotare și organizează expoziții importante. 

Cea mai mare parte a vieții locuiește la Piatra-Neamț unde participă activ la viața artistică și culturală a orașului. 

A murit pe 18 decembrie 2007, la vârsta de 83 de ani, la Piatra-Neamț. 

Cinci decenii de creație

Supranumită ”Doamna Acuarelei Românești”, artista a fost  membru al Uniunii Artistilor plastici din România, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, Cavaler al Ordinului Național pentru Merit și Cetățean de Onoare al orașelor Piatra-Neamț și Bicaz. De-a lungul vieții a deschis peste 60 de expoziții personale atât în țară cât și în străinătate și a participat la peste 3o de expoziții organizate de Ministerul Culturii în 25 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa, lucrările artistei ajungând până în Japonia și Filipine. 

Cele mai multe dintre lucrările artistei sunt acuarele, tehnică despre care mărturisea: ”Găsind resurse inepuizabile în acuarelă am făcut pentru această tehnică o pasiune și ca să vă fac o confesiune o simt cea mai apropiată, pentru că vibrează cel mai intens cu temperamentul, cu sensibilitatea mea. Acuarela este valul mării prelins ca o mângâiere, este ploaia după arșița unei zile toride, unduirea într-un spațiu fără margini. ”

Donații pentru muzee nemțene

Trei muzee din Neamț adăpostesc o mare parte din creația Iuliei Hălăucescu: Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, Muzeul de Istorie Bicaz și Muzeul de Artă ”Iulia Hălăucescu” Tarcău. 

Chiar dacă a trăit puțin în Tarcău, Iulia Hălăucescu a dorit să ofere localității natale o parte din creația sa. Astfel în 2003 ia naștere Muzeul de Artă ”Iulia Hălăucescu” Tarcău, organizat într-un corp al școlii din sat și nu în casa în care a locuit și care este și astăzi casă parohială. Este structurat în 4 săli de expoziție care găzduiesc peste 100 de lucrări ale artistei. Majoritatea lucrărilor sunt acuarele, cu excepția unui autoportret și a unor tablouri cu membrii familiei. Picturile prezente în muzeu au ca principale teme florile, imagini din Tarcăul de altădată, dar și imagini surprinse de artistă în călătoriile sale în străinătate. Ultima cameră a muzeului reprezintă reconstituirea atelierului de creație al artistei. 

Artista se numără între membrii fondatori ai Muzeului din Artă din Piatra-Neamț, pentru care artista a donat 270 de lucrări. O parte se află în expoziția permanentă, celelalte fiind expuse periodic în diferite expoziții temporare. De altfel sala dedicată expozițiilor temporare îi este dedicată și îi poartă numele. 

Muzeului de Istorie Bicaz artista a donat lucrări ce fac parte din ”Epopeea Bicazului” realizată în decursul celor 10 ani în care artista a locuit la Bicaz pentru a imortaliza prin artă viața satelor de pe Valea Bistriței, strămutate pentru construcția barajului.  


Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști