La Piatra-Neamț, un oraș întreg lucrează pentru dezvoltarea locală


Viitorul este digital, iar la baza sa rămâne educația, un lucru pe care la Piatra-Neamț l-a înțeles și administrația locală și mediul privat, așa că investesc împreună în dezvoltarea tinerilor din regiune, alături de Digital Nation. Mediul public si cel privat din Neamț s-au unit pentru a deschide împreună Hub-ul de Tehnologie, destinat accelerării procesului de formare a viitorilor specialiști, ce se antrenează astăzi în programul Generatia Tech, deschis toamna trecută de Digital Nation și Google.

Misiunea asumată a proiectului este de a oferi tinerilor din regiune oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile digitale de viitor, în context practic, sub îndrumarea mentorilor. 250 de tineri din Neamț beneficiază în primul an gratuit de formările Digital Nation.

Din martie, tinerii se pot antrena împreună și fizic, în noul Hub de Tehnologie dezvoltat de Digital Nation în Piatra-Neamț, spațiu în curs de amenajare cu sprijinul partenerilor locali. Situat pe strada Ștefan cel Mare, nr. 15, noul hub va fi găzduit într-o clădire pusă la dispoziție de Primăria Municipiului: „În urmă cu 4 ani de zile Piatra-Neamț și-a stabilit o strategie pentru viitor care are titlul Piatra-Neamț - oraș inteligent. Am implementat în acești ani elemente de smart city în orașul nostru și vom continua pe această linie, într-un ritm accelerat în perioada urmatoare prin implementarea proiectelor europene. Mă bucură să constat că demersului nostru s-au alăturat societatea civilă și mediul privat. Pentru o administrație locală responsabilă este o prioritate educația tinerilor dar și viitorul lor. Prin investiția comună în deschiderea Hub-ului de Tehnologie, arătam în primul rând unitatea de viziune a mediului public și privat dar și forța comunității nemțene de a-și lua viitorul în propriile mâini. O societate nu va putea funcționa fără digitalizare, acesta este viitorul, iar din acest motiv vreau să îi felicit pe toți cei care au să se înscrie în acest program” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Noul spațiu în curs de amenajare le oferă tinerilor nu doar un spațiu de întâlnire destinat comunității lor, ci și un ecosistem de creștere, care va găzdui evenimentele și workshopuri unde ideile vor prinde formă. Nu în ultimul rând, hub-ul de tehnologie îi va conecta pe tinerii participanți ai programului Generația Tech cu mediul antreprenorial.

Deschiderea Hub-ului de Tehnologie este puternic susținută de reprezentanți ai mediului de afaceri din Piatra Neamț prin investiții financiare și donații de materiale.

„Generația Tech este un proiect care îmi dă speranțe că în orașul Piatra-Neamț începe să se investească și în viitorul tinerilor, oferindu-le, astfel, un motiv să se gândească la o viață acasă. Trebuie să luptăm să oferim condițiile necesare ca tinerii să rămână în Piatra-Neamț, să investim în viitorul lor și în oportunități mai bune pentru ei aici, acasă. Ce altă valoare mai de preț ai putea să lași urmașilor tăi?”, declară Dorin Căpitanu, director general al companiei Dolinex, unul dintre Membrii Fondatori ai hub-ului.

Eduard Köber, directorul Köber, alt Membru Fondator al Hub-ului de Tehnologie Piatra-Neamț adaugă: „Ne-am alăturat Digital Nation în misiunea lor de a susține tinerii programatori din dorința de a crește forța de muncă în domeniul digital, fapt pentru care vă mulțumim, la rândul nostru, pentru ocazia de a contribui la acest proiect.”

Importanța obiectivului de digitalizare în Neamț a rezonat și cu Dinamic92, companie care s-a alăturat în calitate de Membru Fondator construcției Hub-ului de Tehnologie Piatra-Neamț. Viorel Tofan, directorul general al companiei: „Consider că deschiderea unui astfel de hub de tehnologie este o oportunitate extraordinară atât pentru tinerii din orașul nostru, cât și pentru noi ca antreprenori. Viitorul orașului depinde de generația tânără și de aceea suntem responsabili să le oferim o educație adecvată și să ne implicăm în susținerea dezvoltării lor.”

Investiția necesară deschiderii Hub-ului de Tehnologie se ridică la suma de 120.000 Euro, prin care se vor acoperi costurile cu reabilitarea și mobilarea spațiului. Printre companiile nemțene care s-au alăturat proiectului se numără Volta Grup, Dinamic 92 Distribution, Köber România, Dolinex, Autonom Rent-A-Car și Rocri Trade. Primăria Municipiului Piatra-Neamț a făcut, de asemenea, o investiție importantă in reabilitarea spațiului. Antreprenorii care doresc să susțină misiunea educațională și de dezvoltare regională a comunității se pot alătura în continuare proiectului prin sponsorizări, în calitate de membri fondatori ai hub-ului. Discuțiile Asociației Digital Nation cu mediul privat local continuă, iar companiile care doresc să se implice pot intra în dialog cu comunitatea la adresa neamt@digitalnation.ro.

În 2019, Digital Nation a adus pe plan local programul Generația Tech cu scopul de a susține direcția dezvoltării profesionale în domenii digitale. Programul este dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani și oferă două specializări gratuite: Learn to Code și Digital Skills. Cu ajutorul rețelei de mentori, după doar 4 luni de la începutul programului, tinerii au început deja să deprindă abilității practice digitale căutate în prezent de angajatorii din zonă.
#PiatraNeamt
#DigitalNation

Alte sugestii

Primăria Piatra Neamț / Newsletter Nr. 5
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter Nr. 4
Activități de Ziua Copilului - sâmbătă 5 iunie la Piatra-Neamț
Program extins la Centrul de vaccinare drive-thru de la Shopping City