Muzeul ”Mihail Sadoveanu” de la Neamț


Despre

Muzeul ”Mihail Sadoveanu” de lângă Schitul Vovidenia a fost înființat în anul 1964, în casa arhierească ridicată în 1937 pentru Mitropolitul Visarion Puiu. Ulterior clădirea ajunge în administrarea Mitropoliei, care o pune la dispoziția lui Sadoveanu pentru a-i servi drept casa de creație și recreere. 

Aici scriitorul își petrecea verile și sărbătorile alături de membri ai familiei  sale, de prieteni și personalități culturale si politice ale vremii. Între cei care au poposit la Vovidenia ca oaspeți ai scriitorului se numără Maria Tănase, Emil Bodnăraș și Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

Astăzi în muzeu pot fi văzute numeroase obiecte ce i-au aparținut scriitorului (îmbrăcăminte, arme de vânătoare, unelte de pescuit, integrala operei sadoveniene ce include și  ediții princeps.) Muzeul este in prezent în grija viețuitorilor de la schit.

 „Cântă toaca la Vovidenie în trei soroace; pentru monahi, pentru munţi, pentru singurătăţi, pentru păduri şi fiare şi parcă printr-o fină adiere se pune în armonie cu toate, cu tot ce o înconjoară şi cu Dumnezeu” Mihail Sadoveanu

surse foto 
„Fototeca online a comunismului românesc”,  cota arhivistică 2 
foto monumenteneamt.ro

Alte sugestii

”Timpul”lui Eminescu, păstrat la Piatra-Neamț
Tradiții în Ajun de Bobotează
Povești de iarnă, în Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț
Tradiții în Ajun de Crăciun
Iulia Hălăucescu, un destin pe tărâmul acuarelei