Papucelul Sfântului Spiridon de la Mănăstirea Nechit


Text

Sfântul călător 

Sfântul Spiridon este cinstit în ziua de 12 decembrie, dată la care a trecut în lumea de dincolo, la vârsta de 78 de ani. Moaştele sale se află în prezent la o biserică ce îi poartă hramul în insula Corfu, insula pe care, printr-o minune, a salvat-o de ciumă în epidemia din 1673. În fiecare an, pe 12 decembrie, papuceii sfântului sunt schimbaţi deoarece se tocesc, căci se spune că trupul său dispare uneori din raclă, iar când se întoarce are papucii tociţi şi plini de praf.  După ce sunt înlocuiţi, papuceii vechi sunt donaţi lăcaşurilor de cult ortodoxe din lumea întreagă. 

Papucelul de la Mănăstirea Nechit 

Papucelul a ajuns la Neamţ, în anul 2004, de la racla cu moaştele Sfântului Spiridon din Grecia, în urma unei trageri la sorţi la care erau înscrise numeroase lăcaşuri din întreaga lume ortodoxă. Este croit din veşminte preoţeşti şi brodat cu pietricele scumpe, fiind  aşezat într-o mică raclă de argint.

Prieten al Sfântului Nicolae

Sfântul Spiridon s-a născut în Cipru în anul 270 şi s-a dedicat lui Hristos după moartea prematură a soţiei sale. A participat la Consiliul Ecumenic de la Niceea, unde l-a cunoscut pe Sfântul Ierarh Nicolae, cu care se spune că a legat o îndelungată prietenie.

Tradiţii şi superstiţii

Datorită vindecărilor miraculoase săvârşite de sfânt, acesta este considerat ocrotitor al celor bolnavi şi multe spitale îi poartă numele. În tradiţia populară, ziua sărbătorii sale este respectată cu sfinţenie, pentru a fi feriţi de boli.
Pentru că a fost de meserie cizmar, Sfântul este şi protectorul ciubotarilor.

Sursa info : creştinortodox.ro / doxologia.ro 
Sursa foto coperta: https://ortodoxiepenet.blogspot.com/2020/12/zi-de-sarbatoare-de-sfantul-spiridon-la.html

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști