Popasuri pe Dealul Balaurului


Variante de acces

Pe Dealul Balaurului se poate ajunge fie pe jos fie cu o mașină de teren,  cu plecare din Piatra-Neamț sau din Girov. Dacă alegeți prima variantă, din strada  1 Decembrie 1918 , se face dreapta în culmea dealului, pe strada Sărătura.  

A doua opțiune este prin satul Gura Văii, comuna Girov, făcând stânga din șoseaua DN 15 D ce leagă orașul Piatra-Neamț de municipiul Roman.

O altă variantă este de la ieșirea din Piatra-Neamț spre Turturești, la aproximativ un km după Sala Polivalentă, la stânga, pe un drum ce urcă printre noile case construite în zonă. 

Popasuri

Traseul  ce pornește din Strada 1 Decembrie 1918 are o lungime de  aproximativ 4,5 km. 

Un prim popas poate fi făcut la vechiul poligon de tancuri, aflat în zona cea mai înaltă, cu pășune, de unde se deschid priveliști pitorești atât spre orașul Piatra-Neamț cu Munții Pietricica, Cozla și Cernegura, cât și spre Dobreni, cu satele Sarata și Cășăria. De aici drumul continuă prin pădure, înfățișând călătorilor decoruri de poveste în orice anotimp. 

După 2 km de mers prin pădure și zone de pășune, de pe coama dealului se poate vedea în vale Biserica Sf. Voievozi din Cășăria Dobreni, monument istoric.  O biserică mică, ridicată din lemn pe temelie de piatră, în anul 1832, pe locul unui alt lăcaș datând din secolul al XVII-lea. În interior se găsesc mai multe icoane vechi și un mic mormânt ce datează din anul 1656. ( foto 2) 

Câțiva mesteceni solitari atrag privirea drumețului și amintesc de apropiata rezervație de mesteceni din Dobreni, vizibilă și ea de pe Dealul Balaurului. 

După încă un kilometru de mers, la capătul traseului, în zilele senine, spre Răsărit se zărește în depărtare Stânca Șerbești, monument al naturii cu statut de rezervație geologică, numit de oamenii locului ”Dealul Mortului” sau „Dealul cu chip de om”. 


Legenda balaurului

Legenda locului spune că aici ar fi trăit cândva un balaur cu șapte capete și limbă de foc care păzea dealul de necredincioșii care ar fi vrut să meargă pe acest drum la mănăstirile și schiturile din apropiere. Deși mamele obișnuiau să își sperie copiii neascultători cu prezența balaurului, acesta nu le făcea rău celor mici căci ei erau fără de păcat.  Ba chiar i-ar fi ajutat în numeroase rânduri pe credincioșii și copiii rătăciți sau împotmoliți pe cările ce brazdau pădurea.
Și mai spune legenda, că uneori, seara la asfințit, cei care urcau pe Cozla, puteau vedea un nor de flăcări care se ridica de pe dealul stăpânit de balaur.

O activitate a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, în parteneriat cu Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu Neamț.
Pentru informații suplimentare accesați: https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/


Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști