Piatra Dracului – legendele stâncii care se mișcă noaptea


”Înaltă de patruzeci de picioare, aşezată pe o temelie rotundă, potrivit tăiată, mulţi călători, ca şi mine, la întâia ocolire o vor lua de departe drept o clădire îndrăzneaţă, rămasă din străvechi vremuri, dar când te uiţi la aşezarea ei în şes, departe de mai mult de 500 de paşi de orice înălţime, când i-ai pipăit cu mâna cremenea dintr-o bucată, în crăpăturile căreia vremea a aruncat un fel de muşchi gălbui, rămâi tăcut şi mic în faţa măreţului uriaş; ai de-a face parcă cu una din stâncile scăpate din mâinile titanilor trăsniţi.

La treizeci de picioare de la pământ, o muchie mai ieşită a stâncii alcătuieşte, ca un fel de cerdac deasupra căruia se înalţă creasta, puţintel încovoiată şi încununată de o mladă plecată de tei, care a dat pietrei numele lui, mai mult spre a o face să uite alt nume grozav, pe care ciobanii nu-l rostesc decât în şoaptă şi făcându-şi cruce ca buni creştini.” - Alecu Russo

Piatra Teiului sau Stânca Dracului sau Stânca plimbătoare, sunt doar câteva denumiri născocite de localnici pentru cea mai cunoscută stâncă din județul Neamț. 
Declarată monument al naturii din anul 1951, în prezent rezervaţie geologică, stânca cu o înălțime de 23 de metri poate fi observată de pe viaductul situat la intersecţia drumurilor spre Durău, Vatra Dornei, Bicaz şi Târgu Neamţ. 

Pariul dintre diavol și Dumnezeu

Diavolul voia să obţină controlul asupra omenirii şi l-a convins pe Dumnezeu să pună un pariu cu el pentru a-şi atinge scopul. El s-a lăudat că va putea fura stânca aflată în vârful Ceahlăului şi i-o va putea aduce până în zori. Diavolul a reuşit să o desprindă de pe munte, dar în timp ce încerca să o aducă a auzit cântecul cocoşilor de la răsăritul soarelui, s-a sperit şi a scăpat-o. Încă mai încearcă să o mişte din loc, spun localnicii, dar nu reuşeşte niciodată mai mult de câţiva centimetri.

De atunci se crede că piatra își modifică poziția în timpul nopții, în incercarea neîncetată a diavolului de a muta stânca de acolo și de a o  ascunde în adâncuri pentru a cuceri lumea.

Câteodată, în nopţile urâte, diavolul se aşează iar pe stânca de sus… Atunci, ca la o vrajă, toate tac şi toate focurile se sting - Alecu Russo.

Copyright & foto credit: Alexandru Alexandrel via Facebook Visit Bicaz

Legenda căpcăunului care fura fetele din sat

Se zice că trăia cândva, ascuns într-o văgăună a Ceahlăului, un căpcăun care ademenea fetele tinere, le ducea pe platoul muntelui şi le transforma în stane de piatră cu înfăţişări ciudate. 

Într-o zi, un gospodar din zonă, a cărui fată fusese răpită în ajun de căpcăun, i-a convins pe ceilalţi oameni din sat să se înarmeze cu topoare, coase, paloşe, buzdugane şi să se aşeze la pândă în Gura Bistricioarei, pentru a-l răpune pe căpcăun. 

Din vârful muntelui căpcăunul i-a zărit şi, furios, odată cu căderea nopţii, a dezlănţuit o furtună teribilă apoi, când potopul era în toi, a smuls din creştetul Ceahlăului o stâncă uriaşă şi a pornit cu ea în zbor să o prăvălească peste satul răzvrătit.

 Dar duhul cel bun al muntelui Ceahlău, pe care oamenii locului şi l-au închipuit întotdeauna ca pe un moşneag albit de ani, s-a prefăcut într-un voinic chipeş şi, călăre pe un cal înaripat, a pornit după căpcăun. Urmărirea a fost aprigă, însă duhul Ceahlăului a reuşit să lovească cu spada peste ghearele căpcăunului şi uriaşa stâncă a căzut în afara satului, pe malul Bistriţei, acolo în locul unde o vedem şi astăzi.

Pentru a se feri de spiritele rele din legende, localnicii au aşezat pe vârful pietrei o cruce, la care se închină toţi trecătorii, însă pe vârful acesteia a crescut un tei, din această cauză Piatra Dracului mai este cunoscută şi ca Piatra Teiului

Ce mai poți vizita în zonă:

- Parcul Național Ceahlău, Stațiunea Durău, Lacul Izvorul Muntelui

- Mânăstirea Petru Vodă, Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului, Biserica de lemn Galu

Video credit: Youtube PeMeleaguri

Alte sugestii

Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști
Săptămâna Patimilor - tradiții și obiceiuri
Bunătăți pentru mesele de Paști
Sabia lui Tudor Vladimirescu se află la Piatra-Neamț
Credințe populare de Bunavestire