Piatra-Neamț, un oraș fotogenic


Muntele Pietricica

Muntele Pietricica este un simbol al orașului Piatra-Neamț, dar și locul de unde pot fi admirate și fotografiate cele mai frumoase peisaje. Accesul pe munte se poate face cu mașina sau pe jos, atât până la Mănăstirea Schimbarea la Față a Domnului, cât și până în vârf, de unde pot fi surprinse imagini splendide cu orașul și cu munții din împrejurimi.  

Muntele Cozla

Situat în partea de Nord a orașului Piatra-Neamț, Muntele Cozla este o prelungire a Munților Stânișoarei ce atinge înălțimea de 657 de m în punctul numit ”Trei Coline” și 670 de m la ”Trei Căldări”. Dacă urcați pe drumul ce pornește de la Parcul Zoo, pe parcurs vi se vor deschide mai multe puncte de belvedere, dar cele mai frumoase imagini pot fi surprinse din vârf, unde este și stația de sosire a telegondolei.

Turnul Clopotniță

Ridicat în anul 1499, Turnul  Clopotniță din Ansamblul Curții Domnești ridicate de Ștefan cel Mare este astăzi simbolul orașului Piatra-Neamț. De-a lungul secolelor a avut diferite roluri: de punct de observație asupra văii Bistriței, de foișor de foc, aici a funcționat un timp o școală și mai bine de 20 de ani aici a trăit Sfântul Gheorghe Pelerinul. Acum este organizat ca muzeu, iar ultimele nivele oferă perspective deosebite asupra orașului.

Telegondola

Telegondola din Piatra-Neamț este unul din cele importante puncte de atracție ale orașului. Din cele 22 de gondole turiștii pot vedea o frumoasă panoramă asupra orașului cu clădirile sale, dar și cu împrejurimile: Lacul de acumulare Bâtca Doamnei, Muntele Pietricica și chiar Muntele Ceahlău care se poate observa în toată splendoarea lui în zilele senine. Călătoria cu telegondola durează aproximativ 8 minute între cele două stații, respectiv  Gara (la altitudinea de 323 m) și punctul de sosire de pe Muntele  Cozla ( la altitudinea de 632 m). 

Bâtca Doamnei

La 4 km de centrul oraşului Piatra-Neamţ, dincolo de Schitul şi cartierul Doamna, pe un drum care urcă până pe creasta dealului, se află ruinele Cetăţii Dacice de pe Bâtca Doamnei, una dintre cele mai controversate fortificaţii antice din Moldova. Deşi nu mai sunt vizibile decât rămăşiţe ale vechilor construcţii care astăzi nu mai au proporţii monumentale, o drumeţie până la cetate poate constitui o plăcută escapadă din cotidian, iar priveliştile care se deschid spre depărtări răsplătesc efortul celor care fac acest drum .

Grand Hotel Ceahlău

Unitate de cazare cu o istorie de peste 5 decenii, Hotelul Ceahlău din Piatra-Neamț a fost prima structură de cazare de mare capacitate din oraș, inaugurată cu mare fast în luna iunie a anului 1966. Astăzi, ca și atunci, ultimul etaj al clădirii oferă privitorilor perspective unice asupra Curții Domnești, a străzilor din zona centrală și a culmilor ce împrejmuiesc orașul. 

Alte sugestii

Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții
Sfânta Mărie Mică-credințe populare
Tradiții de Ispas