Piramida holografică-spectacolul unic de pe Muntele Sfânt al românilor


Piramida holografică-spectacolul unic de pe Muntele Sfânt al românilor

În prima decada din august de pe vârful Toaca este vizibil un  fenomen optic spectaculos, cunoscut sub numele de "umbra piramidei". Se întîmplă chiar de "Schimbarea la Față", la hramul Muntelui Ceahlău , acesta fiind singurul munte din țară care are o astfel de sărbătoare. 
 
Fenomenul se produce la răsăritul soarelui și durează aproximativ 80 de minute. Practic este vorba de compunerea a patru umbre ale vârfurilor Toaca, Piatra Ciobanului, Piatra Vulcanului şi Panaghia care creează această imagine tridimensională. Holograma are forma unei piramide perfecte și este vizibilă dacă sunt îndeplinite simultan mai multe condiții meteo.Cele mai mari șanse de a vedea piramida sunt după zile cu ploaie, când atmosfera este curățată de particulele de praf. 

Umbra piramidei atrage în fiecare an sute de turiști în Masivul Ceahlău, dornici să vadă acest fenomen unic, explicat științic, dar în jurul căruia rămâne și o aură de mister. 

Foto copertă: Andrei Dăscălescu 
Foto 1 Mihai Marin 

Efectul Gloria

În anumiți ani, odată cu piramida poate fi observat un alt fenomen optic: efectul Gloria. 

Fenomenul Gloria apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.

Numele de Gloria se referă la haloul de sfânt (i.e. aura colorată) ce se observă în jurul capului umbrei, iar numele de spectrul Brocken provine de la Vf. Brocken din munții Harz, Germania, în care a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării. 

Sursa info: ecology.md
Sursa foto: Lăcrămioara Juncu 

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști