Popasuri pe Cernegura


Pe cărări

Cea mai înaltă dintre culmile ce înconjoară orașul Piatra-Neamț, Cernegura (821 m) oferă iubitorilor de natură mai multe trasee de drumeție, cu diferite puncte de acces. Pe cărările muntelui se poate ajunge din zona podului Căprioara, de pe drumul forestier care se desprinde din Aleea Tineretului ( cu aproximativ 200 de m înainte de intrarea în Ștrandul Tineretului, venind dinspre zona Căprioara ) din zona La Caiace (debarcader) sau din anexa Doamna, strada Bâtca Doamnei. Indiferent de varianta aleasă, cărările destul de umblate ale Cernegurei sunt ușor accesibile drumeților, traseele fiind de dificultate redusă. 

Natura, mereu surprinzătoare

Un fenomen interesant face ca pe Cernegura să se producă o inversiune termică și de floră. Astfel în prima parte a culmii se regăsesc păduri de conifere, iar spre înălțimi locul acestora este luat de foioase. Indiferent de specie copacii care își înalță frunzișul spre cer sau cei doborâți de vreme si de vremi se înfățișează  în imagini de poveste călătorilor care lasă aripi imaginației și își oferă răgazul de a admira și asculta pădurea. 

Priveliști pitorești

Străbătând cărările Cernegurei, natura se oferă splendidă la ficare pas, dar cele mai frumoase peisaje sunt cele din poienile Pițigoi și Bahrin. Din prima se zăresc la orizont Munții Goșman, Munții Tarcăului și Muntele Ceahlău. 

Din cea de-a doua se zărește în vale Schitul Bahrin, un lăcaș pe stil vechi la care se poate ajunge chiar și cu mașina de pe strada Bâtca Doamnei.  Aproape de oraș, alte priveliști se deschid printre frunzișul ce face loc privitorului.  

Crucea lui Iacomi

Un alt loc de popas ales de mulți din cei care urcă pe Cernegura este Crucea lui Iacomi. Un modest omagiu adus doctorului Gh. Iacomi, atât de îndrăgostit de munții și pădurile Neamțului. Crucea a fost ridicată în locul de unde în urmă cu câteva decenii se deschidea cea mai frumoasă perspectivă asupra Ceahlăului. 

Acum bătrânul munte nu se mai zărește din acest punct, din cauza arborilor care au crescut foarte mult. De la cruce nu lipsesc florile, semn că cei care l-au cunoscut și l-au respectat pe Gh. Iacomi nu l-au uitat la aproape 30 de ani de la plecarea acestuia către alte zări.  

O activitate a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Piatra-Neamț și a Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Piatra-Neamț, în parteneriat cu Biblioteca Judeteană G.T. Kirileanu Neamț, cu sprijinul lui Gabriel Marin, ghid de turism. 

Pentru informații suplimentare accesați: https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/


Alte sugestii

Sabia lui Tudor Vladimirescu se află la Piatra-Neamț
Credințe populare de Bunavestire
Mucenicii, sărbătoare și tradiție
Mărțișorul și zilele ”Babelor”
Sărbătoarea iubirii la români