Spectacolul de grație al naturii pe lacurile de lângă Piatra-Neamț


Unde putem întâlni lebedele?

Lacurile Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei au devenit de-a lungul timpului principala atracție de weekend atât pentru turiștii care vizitează zona, cât și pentru localnici deopotrivă, datorită frumuseții speciilor de păsări pe care le pot întâlni aici: lebăda mută sau lebăda cu ciocul roșu, rața mare sau corcodelul. 
Cele 3 lacuri din județul Neamț situate pe cursul mijlociu al râului Bistrița  oferă, alături de clima propice și resursele trofice bogate, condiții prielnice  de iernat pentru aceste specii de păsări migratoare de apă ale culoarului est-carpatic. Migrația lebedelor pe lacurile din zonă începe în luna octombrie și se termină cel târziu în luna martie, însă unele exemplare aleg să nu plece, putând fi admirate în tot cursul anului. 

Lacurile Vaduri și Pângărați

Lacurile Vaduri și Pângărați reprezintă  o arie naturlă care se află în județul Neamț, pe teritoriile administrative ale comunelor Alexandru cel Bun și Pângărați și pe cel al municipiului Piatra-Neamt, strabatută de drumul național DN15.
Situl ”Lacul Vaduri și Pângărați” este declarat arie de protecție specială avifaunistică ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip acvatic) prin Hotărârea de Guvern nr. 971 din 5 octombrie 2011 . 
Arealul se află în partea central-sud-vestică a județului Neamț, este încadrat de Munții Stânișoarei și  Culmea Goșmanului din Munții Tarcău și cuprinde 5 tipuri de habitate naturale: ape dulci continentale, mlaștini, smârcuri, turbării, pajiști ameliorate, terenuri arabile, alte tipuri de terenuri (zone urbane, rurale, zone industriale, rampe de depozitare etc.).

Lacul Bâtca Doamnei

Lacul Bâtca Doamnei, cu o lungime de 3200 m și o adâncime de 15,5 m, s-a format în anul 1962 prin bararea raului Bistrița și îndiguirea laterală, a unui perimetru din albia majoră a râului.
Lacul este alimentat cu apă din lacul de baraj Izvorul Muntelui-Bicaz, prin intermediul canalului de aducție al Hidrocentralei Stejaru și pârâul Doamnei.
Pe o suprafața de 235 ha, lacul Bâtca Doamnei oferă condiții prielnice pentru păstrarea biodiversității și a habitatelor naturale.
În 2016, Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău a preluat în custodie Aria de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0125 care cuprinde Lacurile Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei

⚠️ Atenție

Lebedele s-au obișnuit cu prezența oamenilor, mai ales în zilele de iarnă când sunt în căutarea hranei. Cele mai populare zone unde pot fi hrănite sunt zona podului Căprioara sau la Baraj la Bâtca.
Deși lebedele mănâncă plante acvatice, peștișori sau broaște este indicat să fie hrănite cu porumb, grâu, floarea soarelui, iarbă, morcov și în niciun caz cu pâine din comerț.

Ce mai poți vizita în zonă?

Cetatea dacică Petrodava -  Dealul Bâtca Doamnei
Ștrandul Tineretului
Baza Hipica Virgil Barbuceanu
Mănăstirea Bistrița
Ansamblul mănăstirii Pângărați
Locul fosilifer Cernegura, Cozla Pietricica
Schitul Doamna (zona Ștrandului Tineretului)
Muzeele si casele memoriale din Piatra-Neamț

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști