Tradiții de Rusalii


Text

Rusaliile, Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea se sărbătorește în fiecare an la 50 de zile după Înviere. Este sărbătoarea care încheie ciclul pascal și una din cele mai vechi sărbători creștine, respectată încă din vremea apostolilor. În această zi se comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. 

În România obiceiurile și chiar durata sărbătorii diferă în funcție de  zona geografică. Peste tot tradițiile și obiceiurile de Rusalii erau numeroase altpădată. În ajunul sărbătorii se ţin Moşii de vară și se organizează târguri. Se crede că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, rămân printre cei vii pînă în Ajunul Rusaliilor. La această sărbătoare casele se împodobeau cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei, sfințite la biserică, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh. Rolul acestora era de a-i feri pe cei ai casei de boli și de necazuri. Peste an aceste ramuri sunt folosite în practicile de alungare a furtunilor și grindinii.

 
În popor se crede că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va fi pedepsit de iele sau Rusalii. În imaginația populară Rusaliile sunt ființe fantastice, malefice care iau mințile celor care nu respectă sărbătoarea. Se crede că acestea trăiesc în munți, peșteri, păduri și pe malul apelor și cascadelor, iar pe timpul nopții se scaldă în ape despletite. Acestea se spune că le vor face mult rău celor care le privesc horele. O altă superstiție spune că cei care în noaptea de Rusalii dorm sub cerul liber sau merg la fântână vor cădea sub puterea ielelor. În vremurile de demult drumeții care riscau să fie prinși de magia nopții de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau nuc sau fire de busuioc pentru scăderea puterii ielelor.

În unele zone exista obiceiul numit ”udatul nevestelor”. Se credea că doar femeile care vor fi udate vor fi sănătoase tot anul și vor fi mai frumoase. 

Alte sugestii

Primăria Piatra Neamț / Newsletter Nr. 5
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter Nr. 4
Activități de Ziua Copilului - sâmbătă 5 iunie la Piatra-Neamț
Program extins la Centrul de vaccinare drive-thru de la Shopping City