Tradiții în Ajun de Crăciun


Bradul de Crăciun

Fie că este artificial, natural sau la ghiveci bradul de Crăciun nu lipsește astăzi din casele românilor . Până nu demult bradul se împodobea doar în seara de Ajun și se ținea până la Bobotează. 
 
Tradiția împodobirii bradului este un obicei apărut în jurul anului 1600 în țările germanice. În spațiul românesc, acest obicei a ajuns abia în secolul XIX. Primul brad de Crăciun pe teritoriul Principatelor Române a fost împodobit în palatul principelui Carol I de Hohenzolern , în anul 1866. Obiceiul a fost preluat mai întâi în orașe, după care a ajuns și la sate.
 
Bradul simbolizează prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care este împodobit reprezintă cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului. La început brazii se împodobeau cu fructe, flori, nuci și lumânărele.

sursa foto copertă: Adolphe Chevalier, colecția Complexului Muzeal Național Neamț 

Colindele

Cântecele dedicate Crăciunului au rămas unul din cele mai frumoase obiceiuri asociate acestei sărbători, prilej de a vesti Nașterea Domnului și de întâlnire cu cei dragi. Primii care colindau în ziua de Ajun erau copiii, pentru ca după lăsarea serii ulițele satelor să fie străbătute de cete de colindători de toate vârstele. 
 
Altădată la sate erau primiți toți colindătorii, iar gazdele îi răsplăteau cu colaci, nuci și mere, nicidecum cu bani. În vechime exista și obiceiul descolindatului, constând în urări de rău făcute celor care nu primeau cetele de colindători. 
 
Se spune că atunci când nu se vor mai vopsi ouă de Paști și nu se vor mai cânta colinde de Crăciun Necuratul va stăpâni Pământul. 
 

Turta cu julfă

Turta cu julfă este desertul tradițional din seara de Ajun, cu care se răsfățau străbuniicii noștri după ultima zi de muncă dinaintea sărbătorilor și cu care era primit preotul când venea pe la case să vestească Nașterea Domnului. Sunt turte de post, gătite fără ulei, din aluat nedospit, respectând astfel tradiția postului aspru din ziua de Ajun. 

În popor turtele sunt cunoscute și cu numele de „Pelincile Domnului”, datorită asemănării cu niște scutece a acestor turte făcute doar din făină și apă. Prepararea este una de durată, turtele fiind făcute de obicei cu câteva zile înainte de a fi însiropate și umplute apoi cu crema obținută din semințe de cânepă pisată și fiartă. 

Pentru a mai simplifica rețeta, în ultimii ani foile de turtă tradiționale au fost înlocuite cu clătite sau foi de plăcintă, iar spuma de cânepă cu nucă. Totuși, chiar dacă e mult de muncă, gospodinele din satele Neamțului mai păstrează astăzi tradiția și rețeta originală.

Sursa foto: facebook Turtița Bunicii 

Cine este Moș Crăciun?

Darurile de Crăciun  sunt cele care amintesc de darurile pe care Dumnezeu le face oamenilor. În tradiția creștină , adevăratul Moș Crăciun este de fapt Sfântul Nicolae, imaginea Moșului în costum roșu având la origine o campanie publicitară a unei companii americane producătoare de băuturi răcoritoare de la începutul secolului XX. 

Cea mai cunoscută legendă despre Moș Crăciun spune că Fecioara Maria, i-a cerut lui Moş Ajun să o primească să nască în casa sa.  Acesta însă, fiind sărac, a sfătuit-o să meargă la Moş Crăciun, fratele său mai bogat. La casa lui Crăciun , Fecioara este primită de soția acestuia, care știind că soțul său este zgârcit și rău, o ascunde în grajd. 

Când a aflat Crăciun s-ar fi înfuriat şi i-ar fi tăiat mâinile soţiei sale. Dar Fecioara Maria ar fi vindecat-o prin minune pe soţia lui Moş Crăciun, lipindu-i mâinile la loc. Văzând aceasta, Crăciun și-a cerut iertare pentru păcatele sale și ar fi devenit atunci creştin. 

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști