Tradiții în Joia Mare


Text

Joia Mare este a patra zi din săptămâna patimilor, cunoscută și sub numele de Joia Neagră. În această seară preoții slujesc denia celor 12 Evanghelii și aduc sfânta cruce în mijlocul bisericii.
Conform credinței populare, în Joia Mare sufletele morților se întorc pe pământ. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare, se face curățenie la morminte și se aprind focuri în cimitire. În popor era ziua Joimăriței, personaj imaginar care le pedepsea pe femeile leneșe care nu terminaseră treaba în gospodărie, torsul și țesutul până în joia mare.
Obiceiul de a colora ouă este cunoscut la multe popoare şi datează din vremuri străvechi. În România, această datină se practică în preajma sărbătorilor pascale, iar în unele zone şi la Ispas sau la Rusalii. Se crede că primele ouă au fost colorate de chinezi cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Astăzi această tradiţie este prezentă în mai multe ţări fiind în general legată de practicile de reînnoire a timpului specifice perioadei de primăvara, oul fiind considerat un simbol primordial al vieţii.
Pentru creştini ouăle roşii simbolizează mormântul purtător de viaţă al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi. De aceea, de Paşti, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când creştinii se întâlnesc unii cu alţii, acestia îşi spun: "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!".
Cu privire la originea obiceiului de a vopsi ouale de Paști există mai multe legende. Una dintre acestea spune că Maria Magdalena, după Învierea Domnului a împărțit ouă oamenilor spunandu-le că Hristos a înviat. Altă legendă spune că pietrele care au fost aruncate în Iisus de necredincioși s-au transformat în ouă roșii la atingerea acestuia. O altă poveste spune că o femeie nu a crezut când apostolii i-au vestit Învierea, ea răspunzandu-le că așa cum ouăle din coșul ei nu sunt roșii, tot așa nu e adevărat că Hristos a înviat. Și ouăle s-au roșit pe loc, întărind astfel spusele apostolilor.
În timp însă oamenii au variat culorile în care au vopsit ouăle de Paşti, fiecare culoare având diferite semnificaţii. Roşul este simbol al sângelui, al soarelui, al focului purificator, al dragostei şi al bucuriei de viaţă. Galbenul este culoarea luminii, a tinereţii, a fericirii. Verdele simbolizează reînnoirea naturii, fertilitate şi speranţă, iar albastrul este culoarea cerului, simbol al seninătăţii şi vitalităţii.
În trecut ouăle erau vopsite în culori obținute din plante care erau puse la macerat de Florii. Pentru roșu se folosea coaja de măr dulce sau de măceș. Albastrul era obținut din flori de viorele, verdele din frunze de nuc sau coajă de arin, galbenul din coji de ceapă, iar negrul din coaja verde a nucilor.
Fie că sunt roșii , colorate sau încondeiate în popor se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul.
O altă modalitate de decorare a ouălor este încondeierea. Aceste ouă se numesc în popor muncite și nu se ciocnesc din respect pentru cel care le-a decorat. În tradiția populară ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, sunt de folos la necaz, și apără de diavol. Se spune ca acesta se interesează dacă oamenii fac ouă roșii și umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va veni în lume și o va putea stăpâni.

Alte sugestii

Primăria Piatra Neamț / Newsletter Nr. 5
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter Nr. 4
Activități de Ziua Copilului - sâmbătă 5 iunie la Piatra-Neamț
Program extins la Centrul de vaccinare drive-thru de la Shopping City