Tradiții în Săptămâna Patimilor


Text

Pentru creștinii ortodocși astăzi a început Săptămâna Mare, ultima din Postul Paștilor, numită și Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Este o perioadă încărcată de semnificații, dar și de tradiții și obiceiuri care mai ales în satele de altădată erau respectate cu sfințenie. Sunt zilele când oamenii își pregătesc casa pentru marea sărbătoare care se apropie și care, conform tradiției, trebuie așteptată în curățenie sufletească și trupească.
Acum postul este mai aspru, de luni până sâmbătă consumându-se conform canoanelor bisericești doar pâine, sare și fructe uscate. Pentru credincioși acestea sunt zile de întristare și reculegere, în amintirea patimilor îndurate de Iisus, pomenite în fiecare seară în biserci, la slujbele speciale ce poartă numele de denii. În unele sate se obișnuia ca oamenii să poarte haine de doliu, iar casele erau îmbrăcate tot în culori închise.
Pentru a primi sărbătoarea cum se cuvine și pentru a se apropia de Dumnezeu, oamenii încercau să ducă o viață exemplară, să nu se supere, să nu se certe, să nu vorbească pe alții de rău și să își ceară iertare de la cei în fața cărora au greșit, astfel încât să întâmpine sărbătoarea Paștilor cu inima curată și ușoară. Postul era mai aspru și era ținut de toată familia, cu excepția bolnavilor și a celor care călătoreau. Începând cu seara de Florii, bătrânii de odinioară nu mai mâncau nimic până în Joia Mare, când se împărtășeau, după care țineau din nou post negru până de Paști. În toată săptămâna se mergea în fiecare seară la Biserică, iar în ziua în care se împărtășeau oamenii nu dormeau ca diavolul să nu le fure împărtășania.
Potrivit tradiției românești, în Săptămâna Mare se comemorau pe lângă patimile lui Hristos și morții fiecărei familii. Se credea că aceștia vin în biserică la denii, intrând în biserici după plecarea tuturor credincioșilor. Pentru a îmbuna spiritele strămoșilor se dădea de pomană și se curățau mormintele. O altă credință era că cei ce mor în această perioadă vor merge în Iad, căci porțile Raiului sunt închise.
În această săptămână se face curățenie generală în case și gospodării. La sate se curăță și se aerisesc acareturile, se repară gardurile, se lipesc și se văruiesc casele, se aerisesc toate hainele, așternuturile și covoarele. Bărbații mai puteau munci la câmp până miercuri, după care rămâneau în gospodării pentru a ajuta la pregătirile pentru Paști.
În lumea satului de altădată trăirea creștea în intensitate cu fiecare zi care îi apropia pe credincioși de sărbătoarea Învierii, iar aspectul spiritual era cel mai important.

Alte sugestii

💡Proiecte viitoare pentru dezvoltarea municipiului Piatra-Neamț
Primăria Piatra-Neamț - 26 de proiecte europene în valoare de 53.5 milioane de euro, aflate în implementare cu contractele de finanțare semnate și termen de finalizare maxim anul 2022
Program Evidența Populației în zilele de 26 și 27 septembrie
Primăria Piatra-Neamț – finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea Cinematografului Cozla
Primăria Piatra-Neamț - Sistem bike sharing cu bani europeni