Tradiții și obiceiuri de Mucenici


Text

Pe 9 martie, când creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, în calendarul popular este trecută una din cele mai importante sărbători ale lunii martie, Mucenicii.
Cei 40 de mucenici erau soldați creștini în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credința lor puternică și pentru că nu au vrut să se închine idolilor, împăratul a dat ordin ca aceștia să fie omorâți prin înghețare în Lacul Sevastiei. Prin minune însă apa lacului s-a încălzit și soldații nu au murit, așa că li s-au zdrobit picioarele şi au fost lăsaţi să moară în suferință.

Astăzi gospodinele pregătesc așa numiții "măcinici" care se fac doar o dată în an. În zona Moldovei sunt niște colaci împletiți în formă de 8, unși cu miere și nucă, despre care se spune că simbolizează legătura viilor cu morții. În Sudul țării sunt mai mici și fierți în apă cu zahăr, cu nucă și scorțișoară, ca o reprezentare a lacului în care au fost aruncați cei 40 de Sfinți. Când sărbătoarea cade în post, colăceii trebuie să fie neaparat de post. Altădată în fiecare casă se pregăteau 40 de astfel de colaci, mare parte fiind dați de pomană în special copiilor. Tot acum se spune că se beau 40 de pahare cu vin, însă conform tradiției acestea se varsă în vii și livezi la rădăcina pomilor fructiferi ca să ajute timpul cald să iasă din pământ.
În tradiția populară românească, ziua se mai numește și "Porneala plugului", în vechime existând obiceiul ca de 9 martie țăranii să pornească la arat. Chiar dacă nu se lucra fiind sărbătoare, în dimineața acestei zile țăranii scoteau plugul în fața casei în mod simbolic și chiar trăgeau o brazdă. Însă doar atât, căci cei care nu respectau sărbătoarea se spune că ar fi fost pedepsiți cu 40 de săptămâni de boală.
Data de 9 martie marchează în calendarul popular sfârșitul iernii și începutul primăverii. De mâine încep zilele moșilor, cu vreme frumoasă și caldă, în contrast cu vremea capricioasă din zilele babelor care se încheie astăzi.

Alte sugestii

Aveți o întrebare privind activitatea noastră? Verificați dacă găsiți răspunsul mai jos
Trei noi zone de agrement în cartierele Pietricica, Speranța și Văleni
Primăria Piatra-Neamț scoate la concurs 5 posturi vacante din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului
Începând de astăzi, 10 februarie 2021, se pot face programări pentru vaccinare și în centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza" Piatra-Neamț
Anunț întrerupere furnizare energie electrică în Municipiul Piatra Neamț