Turnul lui Ştefan cel Mare

Obiectiv turistic


Program

Închis
Vezi programul

Address

Piața Libertății, Piatra Neamț, Romania

Despre

În centrul istoric al urbei se află, alături de Biserica Domnească „Sf. Ioan Domnesc”, Turnul-Clopotniţă sau Turnul lui Ștefan cel Mare. Zidit în anul 1499, la un an după construcţia bisericii.

Pe faţada turnului se pot observa brâie din cărămidă şi celebrele discuri mici de teracotă smălţuită şi colorată. Astăzi în camera clopotelor se regăsesc patru clopote: cel mare, din secolul al XVII-lea, are o sonoritate unică, unul din secolul al-XIX-lea şi încă două clopote care sunt turnate recent. O legendă urbană spune că în Turnul lui Ştefan a locuit timp de 26 de ani moşul Gheorghe Lazăr, un adevarat pelerin, unic pentru viaţa lui duhovnicească.

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea se face supraînălţarea turnului, peste ultimul nivel medieval creându-se o încăpere pentru "păzitorii de foc". Mecanismul primului ceas de mari dimensiuni, al Turnului Clopotniţă a fost adus de la Viena în anul 1861. De-a lungul timpului mecanismul ceasului a fost schimbat de mai multe ori, iar cel existent a fost montat în anul 1920, prin contribuţia unor negustori din zonă.

Fotografii

Alte sugestii

Teatrul Tineretului

Obiectiv turistic / Teatru

Sinagoga Baal Sem Tov

Obiectiv turistic

Partia Cozla

Bază sportivă / Obiectiv turistic / Partie de schi

Curtea Domnească din Piatra-Neamț

Obiectiv turistic

Parcul Zoo “Cozla”

Obiectiv turistic