Valea celor XII - povestea unui loc de poveste


A fost odată ca niciodată...

⚔️Legenda spune că în vremea geților prin aceste locuri era un sat de războinici neînfricați care în toată vremea erau nevoiți să lupte pentru a-și apăra pământurile de cotropitori. Însuși regele aflând despre acest pământ roditor și frumusețea și bogăția locului a dorit ca acesta să fie doar al său și i-a trimis la luptă grea pe toți vitejii satului ca așezarea să rămână fără apărare.
🏹 Doar 12 războinici au reușit să se mai întoarcă din luptă și găsindu-și satul pustiit, au hotărât să întemeieze o altă așezare, într-un loc la fel de frumos și cu pământ la fel de roditor. În drumul lor războinicii îl întâlnesc pe vrăjitorul Zamolksis care le promite loc bun de sat cu condiția să își facă în mijlocul așezării lor o tavernă.
🛡️Și așa a început povestea în
Valea celor doisprezece ... 

Căsuțele din vale

👣Pășind în Valea celor doisprezece descoperi un tărâm de poveste cu căsuțe construite jumătate afară jumătate în pământ. 

👁️‍🗨️Ridicate în mare parte din pământ, piatră și lemn și acoperite cu iarbă, căsuțele sunt încălzite cu foc de lemne și luminate de opaiț, oferind oaspeților care aleg să înnopteze aici o experiență unică.

Căsuțele poartă numele războinicilor din vale:

 👫Căsuța lui Bardas  este construită din butuci și poate găzdui două persoane.
👨‍🍳Căsuța lui Robardin, bucătarul satului, are o singură încăpere și este tot pentru două persoane. 
🧙‍♂️Căsuța lui Astor, vrăjitorul și vraciul satului, are două camere și este singura iluminată natural pe timpul zilei.
💪Căsuța lui Davos, unul din cei mai vajnici luptători, este o cameră cu 4 locuri. 

💰Căsuțele pot fi închiriate individual la prețuri cuprinse între 250 și 400 de lei pe noapte. Întreaga pensiune (12 locuri) poate fi închiriată pentru 2050 lei pe noapte.

💡Cei care se cazează au inclus micul dejun și accesul la saună și ciubăr.
Baia este comună, fiind amenajată într-o clădire în forma unui butuc.

Activități

💡Sătucul din vale poate fi vizitat de luni până duminică, de la 11.00 la 16.00, costul biletului fiind de 15 lei pentru adulți și 5 lei pentru copiii peste 7 ani. Cei care iau masa nu achită bilet pentru intrare.

👌Oaspeții din vale se pot relaxa în saună și ciubăr, la plimbări cu trăsura sau tir cu arcul. 

🐴Între atracții se numără animăluțele locului: măgărușii Marița și Ionică, poneiul, căprița și câinii. 

🎉În fiecare duminică în vale au loc diferite ateliere (fierărie, olărit, copt pâine, tors, cusut sau țesut) șezători, foc de tabără și alte activități recreative.

📸Foto credit: Facebook Valea celor doisprezece

Bucatele din vale

În vale, bucatele sunt pregătite pe foc de lemne după rețete străvechi. Mâncăruri scăzute la ceaun, grătare, dulcețuri, acrituri și licori, toate cu produse naturale de la gospodarii din sat. Călătorii care poposesc în vale se pot ospăta în Taverna lui Zamolksis (35 locuri) sau pe terasă (100 locuri).
 🥩Între bunătățile din meniu se numără Specialitatea lui Zamolksis, Pofta lui Bardas, Desfătarea zeilor, ouă bătucite sau răscoapte în vatră. Setea se ostoiește cu Tăria lui Zamolksis, Puterea lui Davos sau Elixirul Zeilor.

🏺Masa se poate servi zilnic între orele 12.00-22.00

📸Foto credit: Facebook Valea celor doisprezece

Contact

📌Adresa: Str. Pârâu Horaița, Nr. 153, Dobreni 617155

📞Rezervări: 0741120012

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști