Vinerea Patimilor


Text

Vinerea Mare este ultima vineri din post denumită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. În tradiția creștină aceasta este o zi de doliu pentru că este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc de păcate.
Pentru că astăzi creștinii ortodocși comemorează răstignirea și moartea lui Iisus Hristos, aceștia trebuie să țină post negru și să se roage. Este singura zi din an în care în bisericile ortodoxe nu se ține liturghia și nu se trag clopotele.
În comunitățile tradiționale se consideră că în Vinerea Mare începe un timp al haosului și întunericului când oamenii sunt lipsiți de protecția divină. Se spune că Vinerea Neagră ar echivala cu 12 vineri obișnuite. Creștinii trec în această zi pe sub Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer cum este denumit în popor, gest ce simbolizează faptul că moartea este doar o trecere. În această seară are loc Denia Prohodului , după care se înconjoară bisericile de trei ori, procesiune care simbolizează înmormântarea Domnului. Tot astăzi se rememorează și drumul crucii cu cele 14 opriri.
Vinerea Mare este o zi încărcată de tradiții și superstiții, dar și cu multe interdicții. Se spune că în această zi nu se lucrează în gospodărie, nu se face curățenie și nu se gătește. Singurele preparate care se pot pregăti astăzi sunt pasca și cozonacul, tradițiile fiind diferite în fiecare regiune a țării. Se spune că cei care nu lucrează nimic în Vinerea Mare și țin post negru vor fi sănătoși tot anul și vor fi anunțați de Dumnezeu cu trei zile înainte de a muri.

Alte sugestii

Primăria Piatra Neamț / Newsletter Nr. 5
Primăria Piatra-Neamț / Newsletter Nr. 4
Activități de Ziua Copilului - sâmbătă 5 iunie la Piatra-Neamț
Program extins la Centrul de vaccinare drive-thru de la Shopping City