Ziua Zimbrului, sărbătorită la Neamț


Ziua Zimbrului, sărbătorită la Neamț

La Vânători Neamț a fost sărbătorită astăzi Ziua Zimbrului, un eveniment devenit tradiție în singurul județ din țară în care zimbrii trăiesc deopotrivă liberi, în captivitate și în condiții de semilibertate. Chiar dacă a fost organizat într-un cadru mai restrâns decât în anii trecuți din cauza pandemiei, evenimentul  a punctat cele mai importante momente ale sărbătorii, cel mai așteptat fiind botezul celui mai tânăr pui de zimbru născut în aria Parcului Natural Vânători Neamț. 

Numele puiului de zimbru a fost stabilit în urma unui concurs on-line, regula fiind ca acesta să înceapă cu indicativul de țară RO-Born. Micuțul botezat astăzi s-a născut în luna iunie și este un mascul. După selecția variantelor primite (peste 100 de propuneri) s-a decis ca zimbrul să se numeasca Ro-born. Din 2013 si pana in prezent au fost botezati  până în prezent 11 viței: 6 masculi (Românașul, Rovin, Robur, Romașcan, Ronică și Rovan) și 4 femele (Rozana, Rolinn, Roemi, Roltea și Rovidenia).

Tot astăzi a fost inaugurat în cadrul Centrului de vizitare de la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț un stand cu produse tradiționale din Tinutul Zimbrului ( dulcețuri, uleiuri naturale, produse din carne, siropuri, produse din flori de lavandă)

Inițiativa a venit din dorința de a ajuta producătorii locali și totodată pentru a oferi turiștilor posibilitatea de a gusta preparatele din zona Neamț.
Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - #Romsilva. Are o suprafață de 30.631 de hectare și se suprapune peste Ocoalele Silvice Târgu Neamț, Văratec (Romsilva) și Ocolul Silvic Vanatori”.

Click aici pentru video cu puiul de zimbru

Alte sugestii

Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor
Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști