”Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”


Data și ora:
Gazdă:
Piața Libertății 1, Piatra Neamț 610100, România

Despre

”Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”

Complexul Muzeal Național Neamț anunță deschiderea expoziției „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”, în data de 1 aprilie 2021, ora 17.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.Evenimentul organizat în contextul bicentenarului revoluției de la 1821 își propune să evoce personalitatea lui Tudor Vladimirescu și să realizeze o frescă a societății românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea, sub raport politic, social și cultural. 

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași/Muzeul de Artă Iași, Muzeul Militar Național Regele „Ferdinand I”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” și Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale.

În perspectiva organizării acestei expoziții care să marcheze Bicentenarul Revoluției de la 1821 am optat și pentru demararea unui proiect de pedagogie muzeală, intitulat Istoria prin ochii copiilor, care să îi aducă pe copii, din nou, la muzeu. Pe parcursul a mai bine de jumătate de an, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Mariana Papară, artist plastic important al artei contemporane românești, consultând o vastă bibliografie, copiii au făcut o incursiune artistică în istoria primei jumătăți a secolului al XIX-lea, lucrările rezultate, reunite în cadrul expoziției Texturi cromatice. O călătorie în istorie, reușind să creioneze, în linii mari, spectaculoasa frescă a unei societăți aflate în tranziție. Împreună cu partenerul nostru, Asociația Artistică Internațională Aripa de Mariana Papara, sperăm să demonstrăm, o dată în plus, faptul că muzeul nu este doar „un depozitar al trecutului îndepărtat și clasicizat” ci și un spațiu cultural și educativ incluziv.

Complexul Muzeal National Neamț, cu sprijinul neprețuit al instituțiilor partenere, invită publicul nemțean la o abordare expozițională care va lărgi perspectiva asupra culturii materiale și a realităților istorice din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Este o abordare care prin valoarea excepțională a bunurilor culturale reunite în periplul istoric propus, sperăm, va capta atenția vizitatorilor. 
La eveniment vor participa personalități ale muzeografiei românești. 
 
dr. Mihaela-Cristina Verzea,
Complexul Muzeal Național Neamț
 

Fotografii