10 motive pentru a petrece Crăciunul la Piatra-Neamț


Cine nu iubește sărbătorile de iarnă? Clinchet de clopoței, susur de colinde, miros de brad și scorțișoară. Turiștii, care au ales să-și petreacă sejurul la Piatra-Neamţ, în perioada feerică a sărbătorilor de iarnă, au toate șansele de a trăi o adevărată poveste.
1. Piatra-Neamț arată ca o poveste în zăpadă
Piatra-Neamț este uimitor în alb, orașul arată ca o de felicitare de Crăciun când este acoperit în fulgi de zăpadă.

Pentru a ridica un om de zăpadă, mergeți la unul dintre parcurile mari, cum ar fi Parcul Tineretului sau platoul Curții Domnești, unde veți găsi spații mari, albe care așteaptă să fie împachetate în bulgări de zăpadă.

2. Orașul devine un spectacol de lumină

Transformând Piatra-Neamț într-o imensă galerie de artă în aer liber în timpul celor mai întunecate luni de iarnă, festivalul anual de lumină de la Piatra-Neamț oferă instalații de lumină magică împodobind străzile și atracțiile turistice din noiembrie până în ianuarie. Cea mai bună modalitate de a vedea întregul spectacol este printr-un tur special cu Telegondola de la Gară la Pârtia de schi Cozla. De la o înălțime de 60 de metri puteți observa "marea" de lumini, cât și crestele munților cernute de zăpadă.

3. Târgul de Crăciun
Atunci când Târgul de Crăciun este amenajat la Curte Domnească, Piatra-Neamț izvorăște la viață ca niciodată.
Târgul de Crăciun de la Piatra-Neamț are dimensiunile unei sărbători în sine, iar orașul pare desprins dintr-o poveste de iarnă fascinantă.

Știți că se apropie Crăciunul atunci când patinoarele apar din nou. Indiferent dacă sunteţi începători sau profesionişti, patinajul devine un ritual săptămânal în timpul sărbătorilor. Nimic nu e mai comfortant decât să patinezi pe melodii festive, urmat de o doză bine meritată de vin fiert.

4. Moș Crăciun vine în oraș
Spre deosebire de alte părți ale lumii în care Moș Crăciun apare numai după ce copiii s-au culcat, Moș Crăciunul nemțean, nu este timid de lumina reflectoarelor. După o plimbare cu trăsura sa prin tot orașul, Moș Crăciun se va opri la Curtea Domnească pentru a împărți cadouri copiilor și pentru un concert în aer liber, pe data de 23 Decembrie.

5. Gastronomia locală specifică perioadei de iarnă
Zona noastră este recunoscută nu doar pentru ospitalitatea locuitorilor, ci și pentru bucatele alese. Vă recomandăm să încercaţi câteva dintre produsele noastre tradiţionale:

Turtă cu julfă (prajitură tradiţională de Crăciun, care se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. În ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă); Hârzob de păstrăv; Ţuica cu schinduc; Ciorbe moldoveneşti; Brânzeturi; Plăcintele moldovenești „poale-n brâu”; Bulz ciobănesc; Afinată, cireşată şi vişinată; Tochitura moldovenească.

6. Cumpărăturile sunt pur și simplu sublime
Cumpărăturile de Crăciun sunt cea mai mare bucurie pentru mari și mici. Iar atunci când le găsești pe toate la un loc e și mai bine. Vă invităm să faceţi o plimbare la târgul de Crăciun din Piața Curtea Domnească cât și la marile magazine și să umpleți sacul Moșului cu daruri pentru cei dragi.

Ca o tradiţie cu care ne-am obişnuit, atmosfera de sărbători ne cuprinde cu mult înainte de celebrarea lor propriu-zisă. Brazi gigantici sunt arboraţi în cele mai mari pieţe din oraş, bulevardele sunt iluminate cu instalaţii dintre cele mai strălucitoare, iar vitrinele magazinelor ce par desprinse din basme creează poveşti dintre cele mai spectaculoase despre Crăciun.

7. Schi de Crăciun

Un centru de sporturi de iarna de care vă puteţi bucura este Pârtia Cozla: aici pârtia este prevăzută cu tunuri pentru zăpadă artificială, pe o lungime de cca. 1 km, fiind destinate atât schiorilor începători, cât și celor medii. Este dotată cu telescaun și accesul pe pârtia de ski se face cu maşina până la platoul Gospodinelor și cu Telegondola, care are staţia de pornire lângă Gară, fiind cel mai rapid și comod mijloc de transport. Telegondola din Piatra-Neamț este singura din țară care traversează un oraș și ajunge pe un masiv muntos.

8. Festivalul Datini și Obiceiuri

Manifestare devenită tradiţională, Festivalul de datini şi obicieuri „Steaua sus răsare" evocă obiceiuri străvechi legate de perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Festivalul nemţean reuneşte, de peste patru decenii, cele mai importante formaţii din zone cu tradiţie folclorică îndelungată.

9. Tradiţii de iarnă la sat

Acesta este probabil locul unde se întâmplă toată magia Crăciunului. Tradiţii de iarnă sunt păstrate cu sfinţenie la sate şi în fiecare an oferă spectacole unice. În satele din judeţul Neamţ, pe uliţe se pot întâlni sătenii purtând costumele tradiţionale, se pot face plimbări cu sania trasă de cai, şi mai presus de toate aveţi parte de mâncărurile tradiţionale de iarnă.

10. Obiectivele culturale ale oraşului

Indiferent de motivul ales pentru a petrece sărbătorile de iarnă la Piatra-Neamţ, nu uitaţi să exploraţi obiectivele culturale. Sunt foarte diverse şi speciale. Pornind de la castele uimitoare la fortăreţe medievale, de la bisericile tipice ortodoxe, la biserici fortificate. Nu uitaţi să vizitaţi: Cetatea Neamţului, Cetatea Dacică Petrodava, Biserica de lemn de la Văleni, Biserica “Sfântul Ioan Domneasc”, mănăstirile din împrejurimi, Turnul lui Ştefan cel Mare şi Curtea Domnească.

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei