160 de ani de la „Unirea Principatelor Romane” sărbătoriți la Piatra-Neamț


Text

Primăria Piatra-Neamț a organizat astăzi, 24 ianuarie 2019 la Curtea Domnească, evenimentul „Hora Unirii”.
În deschiderea evenimentului de astăzi, primarul Dragoș Chitic a declarat:
Dragi pietreni,
Încep prin a vă mulțumi încă odată tuturor pentru implicarea în anul 2018 în marcarea într-un mod cu totul deosebit la Piatra-Neamț a Centenarului Marii Unirii. A fost o dovadă de patriotism , de respect față de România și față de înaintașii noștri.
Astăzi sărbătorim un alt eveniment important al istoriei poporului român, 160 de ani de la Unirea Pricipatelor, act istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Momentul Unirii Moldovei cu Țara Românească a reprezentat primul pas spre Romania și a fost un element fără de care probabil nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Începând cu anul 2014, Primăria Piatra-Neamț a realizat an de an un eveniment care să marcheze într-un mod cât mai sugestiv ziua de 24 ianuarie. Astfel, „Hora Unirii” a devenit tradiție la Piatra-Neamț și reprezintă o manifestare de respect față de cei care au înfăptuit unirea dar și un îndemn la unitate, la a da mână cu mână, la a ne respecta unii pe alții.
La Iași, în 5 ianuarie 1859, a fost ales ca domn al Moldovei Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej Mihail Kogălniceanu a rostit un discurs memorabil din care vă citez un scurt pasaj, al cărui mesaj mi-aș dori să fie subiect de meditație și pentru conducătorii de astăzi:
„Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toți Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi…”
Am avut ieri onoarea și bucuria să particip în orașul Unirii, la ceremonia prilejuită de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii prin care municipiul Iași a fost declarat „Capitala Istorică a României”. Să fim mândri așadar de Moldova noastră istorică al cărei rol a fost hotărâtor în înfăptuirea Unirii.
Vă invit să ne respectăm înaintașii, să ne iubim țara, să fim uniți.
La mulți ani, tuturor! La mulți ani, România!

Alte sugestii

Se închide circulația în Piața Ștefan cel Mare începând de astăzi până pe 27 iunie
S-a deschis Ștrandul Tineretului!
Informații despre parcările de reședință din Piatra-Neamț
Proiecte de consolidare și refacere pentru podurile din Piatra-Neamț
Punctul de belvedere de pe Cozla va fi modernizat