Credințe populare de Bunavestire


Semnificația

Creștinii sărbătoresc astăzi Bunavestire, zi care amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului. În calendarul popular sărbătoarea se mai numește și Blagoveștenia sau Ziua Cucului, acesta ocupând un loc central în imaginarul popular referitor la această sărbătoare. În Ardeal, Bunavestire este considerată sărbătoarea Zămislirii Domnului. 
 
Fiind una din cele mai importante sărbători din Postul Paștilor, alături de Florii, Bunavestire se ținea în primul rând prin nemuncă, iar credincioșii mergeau neapărat la slujbă la biserică, căci se spunea că tot ce lucrezi în această zi se va strica. 

Legendele zilei

Ziua este considerată începutul primăverii, când se întorc păsările călătoare, iar cele care au stat aici încep să își facă cuiburi. Tot acum se spune că va cânta pentru prima dată cucul. În tradiția populară cu privire la această pasăre există mai multe legende. Se spune că ar fi fost o pasăre măiastră cu pene de aur care a fost înșelată de nevasta lui Sava cu privighetoare. Atunci el a plecat și i-a spus Savei să îl caute și să îi cânte de la Bunavestie și până la Sânziene că poate va da de el. Și cucul cântă într-adevăr de la echinocțiul de primăvară până la solstițiul de vară când se spune că se îneacă și nu mai poate cânta.
Pentru a avea un an bun trebuie ca atunci când auzim pentru prima dată cucul să fim sătui, veseli și să avem bani în buzunare. 

Obiceiuri și superstiții

De Bunavestire se spunea că este bine să pui pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor. Tradiția mai spune că, în această zi oamenii nu au voie sa se certe, căci cine se ceartă acum va avea necazuri tot anul.

Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Bunavestire se va simți tot anul ca peștele în apă. Dezlegarea se menține chiar dacă sărbătoarea cade într-o zi de miercuri sau vineri. Un alt gest ritual legat de pește era ca în această zi să se pescuiască un pește căruia i se punea anafură în gură și apoi era din nou lăsat în apă, asta pentru ca pescarul să aibă noroc la pește tot anul.

Vremea din fiecare sfert de zi al acestei sărbători se crede că prevestește vremea din ficare anotimp, iar așa cum va fi de Bunavestire se crede că va fi de Florii și de Paști.

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei