Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști


Origini

Obiceiul de a colora ouă este cunoscut la multe popoare şi datează din vremuri străvechi. În România, această datină se practică în preajma sărbătorilor pascale, iar în unele zone şi la Ispas sau la Rusalii. Se crede că primele ouă au fost colorate de chinezi cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Astăzi această tradiţie este prezentă în mai multe ţări fiind în general legată de practicile de reînnoire a timpului specifice perioadei de primăvara, oul fiind considerat un simbol primordial al vieţii. 

Foto coperta: ziuadeconstanta.ro / pictură de Ludovic Basarab

Semnificații

Pentru creştini ouăle roşii simbolizează mormântul purtător de viaţă al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi. De aceea, de Paşti, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când creştinii se întâlnesc unii cu alţii, acestia îşi spun: "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!". 
 
 În tradiția populară ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, sunt de folos la necaz, și apără de diavol. Se spune ca acesta se interesează dacă oamenii fac ouă roșii și umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va veni în lume și o va putea stăpâni. 

Legende

Cu privire la originea obiceiului de a vopsi ouale de Paști există mai multe legende. Una dintre acestea spune că Maria Magdalena, după Învierea Domnului a împărțit ouă oamenilor spunandu-le că Hristos a înviat. Altă legendă spune că pietrele care au fost aruncate în Iisus de necredincioși s-au transformat în ouă roșii la atingerea acestuia. O altă poveste spune că o femeie nu a crezut când apostolii i-au vestit Învierea, ea răspunzandu-le că așa cum ouăle din coșul ei nu sunt roșii, tot așa nu e adevărat că Hristos a înviat. Și ouăle s-au roșit pe loc, întărind astfel spusele apostolilor. 

Ouă colorate, ouă încondeiate

În timp oamenii au variat culorile în care au vopsit ouăle de Paşti, fiecare culoare având diferite semnificaţii. Roşul este simbol al sângelui, al soarelui, al focului purificator, al dragostei şi al bucuriei de viaţă. Galbenul este culoarea luminii, a tinereţii, a fericirii. Verdele simbolizează reînnoirea naturii, fertilitate şi speranţă, iar albastrul este culoarea cerului, simbol al seninătăţii şi vitalităţii. 
 
În trecut ouăle erau vopsite în culori obținute din plante care erau puse la macerat de Florii. Pentru roșu se folosea coaja de ceapă roșie, de măr dulce sau de măceș. Albastrul era obținut din flori de viorele, verdele din frunze de nuc sau coajă de arin, galbenul din coji de ceapă, iar negrul din coaja verde a nucilor. 
 
Fie că sunt roșii , colorate sau încondeiate în popor se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. O altă modalitate de decorare a ouălor este încondeierea. Aceste ouă se numesc în popor muncite și nu se ciocnesc din respect pentru cel care le-a realizat. 

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei