Lacul Bâtca Doamnei

Atractie naturala


Address

Bâtca Doamnei, Romania

Despre

Lacul Batca Doamnei este situat la o altitudine de 325 metri si reprezinta un element important al orasului Piatra Neamt deoarece pe langa scopul de protectie, el ofera si privelisti minunate. De aici, poti admira intr-o parte panorama orasului, iar de cealalta parte, Muntele Ceahlau in toata splendoarea sa.

Format in anul 1962 prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala, pe partea stanga, a unui perimetru din albia majora a raului, lacul Batca Doamnei are o suprafata de 235 ha, lungime maxima 3200 m, latime maxima 1050 m si adancime maxima 15,5 m. Acesta este alimentat cu apa din lacul de baraj Izvoru Muntelui-Bicaz, prin intermediul canalului de aductiune al Hidrocentralei de la Stejaru, la care se adauga paraul Doamna, afluent de dreapta al lacului si vechiul curs al raului Bistrita care are un debit foarte redus. Langa lac se afla dealul Batca Doamnei unde se gasesc si ruinele Cetatii Dacice de la Batca Doamnei.

Lacul Batca Doamnei alaturi de lacurile Pangarati si Vaduri reprezinta o zona deosebita pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic si constituie o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica din continentul European. Lacul, datorita suprafetei mari, ofera conditii de iernat unui numar mare de pasari. In ultimii ani, pe acest lac au iernat populatii de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic. Pe langa aceste specii, in luna noiembrie, se pot observa pe lacul Batca Doamnei exemplare de cormoran mare care poposec aici in timpul migratiei.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Lacul Vaduri şi Lacul Pângăraţi

Atractie naturala / Imprejurimi

Rezervaţia de Zimbri „Dragoş Vodă” Vânători Neamţ

Atractie naturala / Imprejurimi

Lacul Bâtca Doamnei

Atractie naturala

Cheile Bicazului

Atractie naturala / Imprejurimi

Barajul şi Lacul Izvorul Muntelui

Atractie naturala / Imprejurimi