Mănăstirea Horăicioara


Despre

Schitul Horăicioara ”Un adevărat cuib de vulturi aninat în crăpătura unei stânci aeriene.” Calistrat Hogaș

Se spune că primul așezământ de la Horăicioara ar fi fost înființat din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, în anul 1466, într-o poiană ascunsă în pădurile din Munții Stânișoarei, unde cu un secol mai înainte ar fi viețuit câțiva pustnici, departe de lume și mai aproape de Dumnezeu. Muntii le-au fost acestora loc de rugăciune, dar și adăpost din calea cotropitorilor.

Prima biserică de lemn este ridicată de Arhimandritul Chiriac, în anul 1480, hramul lăcașului fiind atunci Buna Vestire. Locul Sfintei Mese a vechiului lăcaș aflat la câțiva metri de biserica de astăzi este marcat de o lespede din piatră așezată acolo în anul 1937.

În 1868, în locul vechii biserici, arhimandritul Ermoghen Buhuș a ridicat o nouă biserică din piatră, și în același an arhiereul Isaia, vicar al Episcopiei Romanului, a sfințit biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii.

După 1988, chiliile schitului au fost consolidate, iar biserica a fost restaurată şi împodobită cu pictura în frescă. În anul 2007 așezământul de la Horăicioara a fost ridicat la rang de mănăstire.
Mănăstirea Horaicioara se află la aproape un km distanță de mănăstirea Horaița, fiind numită și Horaița Veche sau Horaița din deal. Credincioșii sunt atrași de liniștea locurilor, dar și de Izvorul Tămăduitor din apropierea lăcașului, numit Izvorul Maicii Domnului.

Se spune că acest izvor a apărut ca o minune datorită rugăciunilor monahilor de la Horăicioara, care sufereau de lipsa apei. Aceștia s-au închis în bordeiele lor timp de 40 de zile, au ținut post negru și s-au rugat , iar când primul călugăr a ieșit afară a văzut-o pe Maica Domnului lovind cu toiagul în locul în care a apărut izvorul. Minunea s-a petrecut în perioada în care era stareț arhimandritul Ermoghen Buhuș (1837-1877). O altă minune este consemnată în 1995 când o femeie și-a recăpătat vederea după ce și-a spălat ochii cu apa de la acest izvor.
Datorită acestui izvor cu apă tămăduitoare a fost ales al doilea hram al lăcașului sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. În această zi are loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Izbăvitoarea de secetă”, care este purtată de preoți și credinioși de la Mănăstirea Horaița până sus la Horăicioara.

Photo Gallery

Alte sugestii

Mănăstirea Nechit

Imprejurimi

Mănăstirea Horaița

Imprejurimi

Muzeul de Artă ”Iulia Hălăucescu” Tarcău

Imprejurimi

Peștera Cuviosului Chiriac de la Bisericani

Imprejurimi

Lacul Vaduri şi Lacul Pângăraţi

Atractie naturala / Imprejurimi