Mucenicii, sărbătoare și tradiție


Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Pe 9 martie, când creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, în calendarul popular este trecută una din cele mai importante sărbători ale lunii martie, Mucenicii. 
 
 Cei 40 de mucenici erau soldați creștini în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credința lor puternică și pentru că nu au vrut să se închine idolilor, împăratul a dat ordin ca aceștia să fie omorâți prin înghețare în Lacul Sevastiei. Prin minune însă apa lacului s-a încălzit și soldații nu au murit, așa că li s-au zdrobit picioarele şi au fost lăsaţi să moară în suferință. 

Măcinicii, rețete diferite de la o zonă la alta

Astăzi gospodinele pregătesc așa numiții "măcinici" care se fac doar o dată în an. În zona Moldovei sunt niște colaci împletiți în formă de 8, unși cu miere și nucă, despre care se spune că simbolizează legătura viilor cu morții. În Sudul țării sunt mai mici și fierți în apă cu zahăr, cu nucă și scorțișoară, ca o reprezentare a lacului în care au fost aruncați cei 40 de Sfinți. Când sărbătoarea cade în post, colăceii trebuie să fie neaparat de post. Altădată în fiecare casă se pregăteau 40 de astfel de colaci, mare parte fiind dați de pomană în special copiilor. Tot acum se spune că se beau 40 de pahare cu vin, însă conform tradiției acestea se varsă în vii și livezi la rădăcina pomilor fructiferi ca să ajute timpul cald să iasă din pământ. 
 

Începutul anului agrar

În tradiția populară românească, ziua se mai numește și "Porneala plugului", în vechime existând obiceiul ca de 9 martie țăranii să pornească la arat. Chiar dacă nu se lucra fiind sărbătoare, în dimineața acestei zile țăranii scoteau plugul în fața casei în mod simbolic și chiar trăgeau o brazdă. Însă doar atât, căci cei care nu respectau sărbătoarea se spune că ar fi fost pedepsiți cu 40 de săptămâni de boală. 
 
Data de 9 martie marchează în calendarul popular sfârșitul iernii și începutul primăverii. De mâine încep zilele moșilor, cu vreme frumoasă și caldă, în contrast cu vremea capricioasă din zilele babelor care se încheie astăzi. 
 

Alte sugestii

Sfânta Mărie Mică-credințe populare
Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor