
Muzeul Curtea Domnească
Muzeu
Telefon
Website
Despre
Din Curtea Domnească a lui Ştefan cel Mare se mai păstrează fragmente din latura sudică a zidului de incintă şi colţul de nord-vest al pivniţelor care cuprind o încăpere de acces, un coridor lung şi patru galerii. Aceste încăperi găzduiesc astăzi Muzeul Curtea Domnească.
Pivniţa I
În spaţiul expoziţional din cadrul pivniţei sunt prezentate artefacte descoperite în zona Curţii Domneşti: monede, obiecte de podoabă şi accesorii de vestimentaţie.
În cadrul expoziţiei a fost reconstituit echipamentul militar (platoşă, cămaşă de zale, coif, scut etc.) şi armamentul (spadă, sabie, topor, arc cu săgeţi etc.) specifice perioadei medievale.
În coridorul de acces şi în traveea de sud sunt dispuse o serie de panouri informative şi ilustrative, ce prezintă originea şi apariția târgului medieval, istoricul şi evoluția instituției Curții Domneşti de la Piatra, dar şi date privind cercetările arheologice ce au vizat pivnița Casei Domneşti.
Pivniţa II
Această pivniţă datează din secolul al XVIII-lea. Totodată, pivniţa suprapune altele două, mai vechi, prima din epoca lui Alexandru cel Bun, iar a doua din perioada lui Ştefan cel Mare şi care au făcut parte, la un moment dat, din Ansamblul Curţii Domneşti. Istoricii spun ca această pivniță avea rol de beci unde se păstrau butoaiele cu vin ale domnitorilor Moldovei.
Programul de vizitare:
zilnic: 09 – 17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie);
Luni: închis