Paștele Blajinilor


Text

În tradiția populară astăzi este Paștele Blajinilor, prima zi din Săptămâna Neagră. 
 
Cine sunt blajinii?
 
Se spune că blajinii sau rocmanii ar fi un popor de oameni evlavioși, incapabili de a face vreun rău, care locuiesc dincolo de apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe, aproape de Rai. Conform credințelor străvechi acest popor ar fi format din copiii care au murit nebotezați și din urmașii celor care nu au reușit să treacă Marea Roșie odată cu Moise. Aceștia trăiesc în liniște și rugăciune, departe de soțiile lor cu care se întâlnesc doar o dată în an pentru a procrea. Anul întreg blajinii postes pentru binele omenirii și iertarea oamenilor de păcate. 
 
Pentru ca Blajinii să știe când vin sărbătorile de Paști, altădată cojile de la ouăle cu care se făcea pasca și cozonacul se aruncau pe o apă curgătoare în Sâmbăta Mare. Aceste coji ar ajunge la blajini abia în lunea de după Duminica Tomei, de aceea abia acum se sărbătorește Paștile Blajinilor. 
 
Cum se sărbătorește?
 
Această sărbătoare se ține în semn de respect pentru cei adormiți. Se crede că în această zi sufletele morților sunt libere și se întorc pe Pământ. De aceea se gătesc multe bucate care se împart pentru sufletele celor plecați. 
 
De Paștile Blajinilor se merge în cimitire, se stropesc mormintele cu agheasmă și se împodobesc cu flori. În unele zone ale țării există obiceiul ca în cimitire să se întindă mese bogate, exact ca de Paști. Ziua se ține prin nemuncă, existând mai multe superstiții legate de activitățile interzise în mod special.
 
Tradiții și superstiții
 
Sărbătoarea se ține în general prin nemuncă, iar anumite activități sunt în mod special interzise. Se spune că astăzi nu se bat covoarele, pentru a nu speria blajinii care se întorc în această zi de pe lumea cealaltă. Se mai spune că în această zi nu e bine să îi vorbești de rău pe cei plecați din lume, căci vor auzi și se vor răzbuna. 
 
Sărbătoarea de astăzi este considerată una cu origini păgâne, existând doar în tradiția populară. 

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei