Piatra-Neamț - explorează împrejurimile

Rută turistică


Despre

Plecăm de la Piatra-Neamţ pe DN 15 C spre Târgul Neamţ şi după 43 kilometri ajungem la Mănăstirea Văratec. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fondată de maica Olimpiada în anul 1785.
📌De la Văratec, trecând prin satul Filioara, ajungem la Mănăstirea Agapia. Mănăstirea este aşezată pe valea pârâului Agapia şi este străjuită din toate părţile de munţi înalţi şi păduri seculare, iar în partea de jos, de livezi şi grădiniţe cu flori, ce împodobesc casele şi curţile călugăriţelor, constituind un peisaj pitoresc. Mănăstirea Agapia este împodobită spre nemurire de sfinţii pictaţi de Nicolae Grigorescu între anii 1858 – 1861.
📌Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) în apropiere de Mănăstirea Agapia (județul Neamț). Casa a fost construită din lemn în anul 1885.
📌Înainte de a intra în Târgul Neamţ facem un mic ocol pentru a vizita Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă - Zimbrăria Vânători Neamţ. Una dintre cele mai îndrăgite atracţii, mai ales pentru cei mici, Zimbrăria „Dragoş Vodă”, unde aveţi ocazia să vedeţi un animal care a dispărut din ţara noastră, dar a fost reintrodus ulterior în circuit: zimbrul. Pe lângă zimbri, mai este amenajată şi o mini grădină zoologică, unde trăiesc câţiva cerbi lopatari şi carpatini, căprioare, urşi şi diferite specii de păsări.
📌Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamț. Mănăstirea este atestată documentar din 1407, însă rădăcinile în timp ale activității monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit prima biserică din piatră, astăzi dispărută, însă, pe amplasamentul mănăstirii, existase o bisericuță mai veche din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și are hramul „Înălțarea Domnului”.
📌La intrarea în oraşul Târgul Neamţ se poate vizita Casa memorială a lui Ion Creangă din Humuleşti - Casa memorială este situată pe strada ce poartă acum numele marelui scriitor. La câteva sute de metri în lateralul casei se află “Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire Cetatea Neamţului de atâtea veacuri”, după cum avea să rememoreze Ion Creangă în “Amintiri din copilărie”.
Casa a fost construită în anul 1830 de Petre Ciubotariu, bunicul din partea mamei scriitorului. În anul 1835, fiul acestuia, Ştefan Ciubotariu, s-a căsătorit cu Smaranda Creangă, de loc din Pipirig, iar ca dar de nuntă au primit această casă.
📌Cetatea Neamţului. Cetatea Neamțului este una dintre cele mai impresionante cetăți medievale din România.
Cetatea făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, pentru apărarea împotriva otomanilor. Această cetate elegantă și impresionantă a fost construită pe vremea lui Petru I și a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare, el dând dispoziție ca zidurile cetății să fie înălțate cu circa 6-7 m și să fie construite creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze şi să lovească dușmanii.
Cetatea este faimoasă şi pentru că este unul dintre subiectele principale în poemul „Muma lui Ștefan cel Mare” (1857), de Dimitrie Bolintineanu. În 1476, după ce învinsese oștile Moldovei în Bătălia de la Valea Albă, sultanul otoman Mahomed al II-lea l-a obligat pe Ștefan cel Mare, să se îndrepte spre Cetatea Neamț.

Puncte din rută