Povești de iarnă, în Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț


Povești de iarnă în Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț

Niciunde obiceiurile de iarnă nu sunt atât de frumoase ca în satele românești care păstrează vie tradiția, iar astăzi lumea satului nu este nicăieri mai frumos prezentată ca în sălile muzeelor de etnografie. 

La Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț tema expoziției permanente este ”Anotimpurile satului”. Încăperile muzeului reconstituie atmosfera rurală de la sfârșitul veacului al XIX-lea, prezentând un interior de casă țărănească și modul cum decurgea viața țăranilor români în funcție de sărbători și principalele activități de peste an. 

În sala dedicată iernii atrag atenția măștile realizate de creatorul popular Neculai Popa de la Târpești, costumele populare, un război de țesut, o sanie de lemn cu o vechime de aproape 100 de ani și fotografiile lui Adolphe A. Chevallier care amintesc de frumoasele ierni de altădată de pe ulițele satelor. 

Sanie de lemn, veche de un secol

Sania a aparținut meșterului Ion Croitoru de la Grumăzești, construită pentru ziua nunții sale, în anul 1924.  Este o sanie de plimbare bogat ornamentată, cu spătarul sculptat cu frunze și cercuri, iar părțile laterale cu motive astrale și vase cu flori. După 5 decenii de stat în podul meșterului, a fost achiziționată de Muzeul de Etnografie și va împlini în curând 100  de ani. 

Cel care a făcut sania, meșterul Ion Croitoru, este și cel care a sculptat primele porți de lemn de la Muzeul Memorial Ion Creangă, după declararea sa ca muzeu. 

Iarna, vremea șezătorilor

În satele de altădată, postul Crăciunului era timpul când fetele și femeile se adunau pe la case la șezători, pentru a lucra împreună căci așa aveau mai mult spor și serile lungi de iarnă se scurgeau mai ușor. Se împletea, se cosea, se scărmăna lână, dar se și mâncau preparate de post și se spuneau snoave, ghicitori și povești. 

Pentru că războiul de țesut era nelipsit din casele românilor, un exemplar este expus și în Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț, alături de piese textile valoroase realizate de țărăncile din satele Neamțului. 

Costumul popular

Tot la vremea iernii femeile de la sat lucrau haine pentru ele și pentru ceilalți membri ai familiei. În muzeu sunt expuse pieptare și costume de sărbătoare, peste care iarna se puneau sumanele. Neamțul este renumit pentru sumanul de Trifești, unic în țară datorită frumoaselor decoruri cu care este împodobit. Țesute din lână bătută, sumanele sunt cusute manual și împodobite cu șnururi de lână care puteau atinge chiar și 200 de m. Costumul era completat de opincile din șoric de porc lustruite cu untură de gâscă pentru a deveni impermeabile. 

Măștile populare

Meșterul Neculai Popa de la Târpești este cel care a transformat realizarea măștilor într-o artă, fiind primul din județ care a făcut acest lucru. În Muzeul de Etnografie de la Piatra-Neamț pot fi admirate măști realizate de meșter în diferite perioade ale creației: măști din scoarță de copac, măști cu blană sau din tablă. La fel ca în sculpturile meșterului, și în măști se ghicesc trăsături ale sale sau ale soției, la rândul ei creator popular.  

Sursa info: Florentina Buzenschi, muzeograf Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț

Alte sugestii

Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții