Sabia lui Tudor Vladimirescu se află la Piatra-Neamț


„Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț găzduiește în această perioadă expoziția „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”. Evenimentul organizat în contextul bicentenarului revoluției de la 1821 își propune să evoce personalitatea lui Tudor Vladimirescu și să realizeze o frescă a societății românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea, sub raport politic, social și cultural.

Obiectul central al expoziției este sabia lui Tudor Vladimirescu, bun cultural aflat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, clasat în categoria tezaur a patrimoniului cultural național mobil. 

Descrierea sabiei

Realizată într-un atelier oriental, sabia este de tip shamshir. „Are lama curbată, cu un tăiș și muchie netăioasă. Garda are extremitățile brațelor lățite, în formă de frunze cu nervuri. Mânerul, îmbrăcat în piele presată, are capul curbat, iar plăselele din lemn sunt țintuite cu nituri acoperite cu ornamente filigranate. 
 
Teaca, din lemn, are ambele fețe acoperite cu plăci argintate, bogat ornamentate și este prevăzută cu un șnur de culoare roșie”. Pe o parte a lamei se află o inscripție în limba turcă, indescifrabilă, iar în medallion este menționat anul Hegirei, 1175. Pe cealaltă parte a lamei, între tughra sultanului și„corbul cu crucea în gură, aurit” cu litere chirilice („aurite și împletite cu flori”) a fost gravat numele „T. Vladim”.

Povestea sabiei

Printr-un articol apărut în publicația „Columna lui Traian”, în anul 1872, istoricul Constantin D. Aricescu anunța că sabia lui Tudor Vladimirescu se afla în posesia lui C. A Rosetti, ministru al Cultelor în primele guverne numite după venirea în țară a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. C. A. Rosetti susținea că deține sabia de la poetul Iancu Văcărescu, cunoscut simpatizant al revoluției de la 1821, căreia i-a închinat poemul „Glasul poporului supt despotism”, din al cărui conținut redăm, câteva versuri, potrivite, credem, în contextul împlinirii a 200 de ani de la „mișcarea de afirmare națională” care a pus capăt stăpânirii fanariote și „a deșteptat duhul național”

Constantin D. Aricescu se îndoia însă de autenticitatea sabiei, considerând că Tudor Vladimirescu nu ar fi fost interesat de domnie și nu și-ar fi inscripționat numele, alături de stema Țării, pe vreun obiect. De-a lungul timpului însă, istoricii, pe baza unor argumente plauzibile, i-au contrazis ipoteza.

Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi oferită statului român, în luna mai a anului 1880, de C. A. Rosetti, pentru a fi depusă la Muzeul Național, prima instituție muzeală din Țara Românească. 

SURSA FOTO ȘI INFO: Complexul Muzeal Național Neamț, 
dr. Mihaela-Cristina Verzea,
curator al expoziției

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei